بررسی اهمیت معیارها و شاخص های فرایند خاور نزدیک در مدیریت پایدار جنگل های زاگرس (مطالعه موردی: حوضه آبخیز تنگ سولک استان کهگیلویه و بویراحمد)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زندبصیری

Research Senior Expert, Faculty of Natural Resources, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology

طیبه پروین

M.Sc. Student of forestry, Faculty of Natural Resources, Behbahan Khatamolanbia University of Technology

چکیده

هدف از انجام این تحقیق، مشخص کردن مهمترین معیارها و شاخص های مدیریت پایدار برای حوضه آبخیز تنگ سولک استان کهگیلویه و بویر احمد بود. تعیین مهمترین معیارها و شاخص ها، فرآیند پایش آنها را ساده تر می کند. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری مقصودی و طرح پرسشنامه برپایه مقیاس لیکرت، در مرحله اول، ارجحیت معیارها و در مرحله دوم، ارجحیت شاخص های کلیدی، مشخص شد. در مرحله سوم تحقیق با استفاده از چهارچوب فشار، وضعیت و واکنش، واکنش های مطرح برای شاخص های مدیریت پایدار مشخص شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که وسعت منابع جنگلی، چهارچوب قانونی- تشکیلاتی و نقش حفاظتی جنگل، مهمترین معیارهای مدیریت پایدار در منطقه مورد بررسی هستند. شاخص­های مساحت منابع جنگلی، مساحت تحت مدیریت حفاظت، مساحت عرصه های فرسایش یافته و سیاست ملی جنگل، شاخص­های کلیدی مدیریت پایدار در منطقه مورد بررسی هستند. نتایج تحلیل فشار، وضعیت، واکنش نیز حکایت از آن دارد که تدوین سیاست ملی جنگل، ایجاد مدیریت یکپارچه نگر و سرمایه گذاری مجدد، مهمترین واکنش­های مطرح برای شاخص­های کلیدی هستند.

کلیدواژه ها

Judgmental sampling, Likert scale, pressure-state-response framework, national forest policy

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.