مقایسه تغییرات آنزیم های آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز خاک در سه رویشگاه جنگلی و دست کاشت فندق در دو فصل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهنگ مراقبی

Assistant Professor, Islamic Azad University. Shahr-e-Rey Branch

محمد متینی زاده

Assistant Professor, Research Institute of Forests and Rangelands

بابا خانجانی شیراز

Senior Research Expert, Agricultural and Natural Resources Research Center of Guilan Province

مریم تیموری

Senior Research Expert, Research Institute of Forests and Rangelands

فرناز افدیده

Research Expert, Young Researchers Club, Islamic Azad University, Shahr-e-Rey Branch

چکیده

تولید و ترشح آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز به ترتیب توسط میکروارگانیسم ها و گیاهان نقش مهمی در تبدیل فسفات آلی به معدنی و دسترسی گیاهان به آن دارد. برای مطالعه این دو صفت در رویشگاه های فندق از خاک ریزوسفر پایه های فندق در دو رویشگاه طبیعی آق اولر (استان گیلان) و آرپاتپه (استان اردبیل) و رویشگاه دست کاشت ایستگاه تحقیقات البرز (استان البرز) در دو فصل بهار و تابستان نمونه برداری انجام شد. پس از عصاره گیری از خاک و انجام واکنش های بیوشیمیایی لازم، فعالیت آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز با استفاده از اسپکتروفتومتر سنجیده شد. بررسیهای ما نشان داد که میزان فسفر قابل جذب در سه رویشگاه متفاوت و به ترتیب در رویشگاه آرپاتپه ۲۱/۲۳ در رویشگاه البرز ۴۲/۳۲ و در رویشگاه آق اولر ۵۶/۸ ppm بود. فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز (µg ρNP g-۱ h-۱ (±۲۱/۳۸) ۵۲۰/۳۵)  و اسید فسفاتاز ( µg ρNP g-۱ h-۱ (±۲۹/۵۲) ۶۷۸/۰۲) خاک در رویشگاه آرپاتپه در هر دو فصل بهار و تابستان از دو رویشگاه دیگر بیشتر بود. همچنین بررسیها نشان داد که میزان فعالیت اسید فسفاتاز در تابستان حدود ۲/۵ برابر فعالیت در بهار در هر ۳ منطقه بوده که بیان کننده ی رشد ریشه ها در طول دوره ی رویش است. بنابراین فعالیت آلکالین فسفاتاز در فصل تابستان ۲ برابر یا کمتر از آن در ۳ رویشگاه می باشد که منعکس کننده دوره سکون در فعالیت میکروارگانیسم ها در طول تابستان است.

کلیدواژه ها

Acid Phosphatase, Alkaline phosphataes, Forest, Hazel

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.