فرایند تغذیه و بازگشت عناصر غذایی در جنگل کاری های خالص و آمیخته بلندمازو (مطالعه موردی: جنگل های پایین دست چمستان نور)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عین اله روحی مقدم

Assistant prof., University of Zabol

سیدمحسن حسینی

Associate prof., Faculty of Natural Resources and Marine Sciences, University of Tarbiat Modares

احمد رحمانی

Assistant prof., Research Institute of Forests and Rangelands

مسعود طبری

Associate prof., Faculty of Natural Resources and Marine Sciences, University of Tarbiat Modares

عزت اله ابراهیمی

Senior Research Expert, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Mazandaran Province

چکیده

این تحقیق در یکی از طرحهای تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان (که در سال ۱۳۷۳ شروع شده بود) انجام شد. در این طرح کاملا تصادفی، بلوط به صورت خالص و آمیخته به نسبت ۵۰ درصد به ۵۰ درصد با هر یک از گونه های آزاد، پلت، داغداغان و ممرز جنگل کاری شد. اهداف این تحقیق عبارتند از: بررسی میزان عناصر غذایی برگها و آگاهی از میزان بازگشت عناصر غذایی توسط برگهای مرده در جنگل کاریهای خالص و آمیخته، تعیین تولید در هکتار لاشبرگ برای هر یک از گونه ها و جنگل کاریها و برآورد میزان انباشت عناصر غذایی از طریق جریان عناصر از لاشبرگها به کف جنگل. به همین منظور نمونه برداری برگهای سبز هر یک از گونه ها و در هر یک از تیمارها در مردادماه و برای برگهای مرده و در حال خزان در آذرماه انجام شد و عناصر غذایی آنها در آزمایشگاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. در داخل هر یک از تیمارها در ابتدای فصل خزان تله های جمع آوری برگ گذاشته شده و در پایان فصل خزان برگهای جمع شده پس از تفکیک گونه ها و خشک شدن، توزین شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان عناصر غذایی جنگل کاریهای آمیخته بهتر از جنگل کاریهای خالص می باشد. در این تحقیق تولید لاشبرگ در تیمار بلوط آمیخته با داغداغان به میزان ۵/۰۲ و در تیمار بلوط خالص ۶/۱۴ تن ماده خشک در هکتار در سال بدست آمد که بالاتر از متوسط تولید لاشبرگ سالیانه جنگلهای معتدله اروپا می باشد. میزان انباشت عناصر غذایی در کف جنگل در پی ریزش لاشبرگها در تیمار آمیخته بلندمازو- پلت بیشتر از تیمارهای آمیخته دیگر و تیمار بلوط خالص بود. نتایج این تحقیق این موضوع را تایید می کند که شناخت رفتار تغذیه ای در جنگل کاریها برای مدیریت پایدار آنها سودمند خواهد بود.

کلیدواژه ها

pure and mixed plantation, Nutrition, nutrients return, litter production, Oak

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.