مقایسه تنوع بی مهرگان لاشبرگ عرصه های جنگل طبیعی و جنگل کاری های پهن برگ و سوزنی برگ در مازندران (مطالعه موردی: دارابکلا)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرزاد محمدنژاد کیاسری

استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

خسرو ثاقب طالبی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رامین رحمانی

دانشیار، دانشکده علوم جنگل و فناوری چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

دینا داستانگو

کارشناس ارشد، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران

چکیده

بااهمیت­ترین نقش بی­مهرگان لاشبرگ، تجزیه لاشبرگ­ها و کمک در چرخه عناصر غذایی است. این تحقیق به ارزیابی تنوع بی­مهرگان لاشبرگ در عرصه­های جنگل کاری ۲۰ ساله توسکای ییلاقی، پلت، بلندمازو، زربین و عرصه جنگل طبیعی مجاور آنها در منطقه دارابکلا می­پردازد. جهت بررسی در هر تیمار، ابتدا یک عرصه یک هکتاری تعیین و در آن ده پلات ۱۰۰ مترمربعی با ابعاد شبکه ۱۰×۱۰ متر به صورت سیستماتیک تصادفی انتخاب شد. در هر فصل کلیه لاشبرگ­های موجود در میکروپلات­های یک مترمربعی جمع­آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. در طول چهار فصل، بی­مهرگان لاشبرگ در ۲۰۰ میکروپلات یک مترمربعی مورد شناسایی و شمارش قرار گرفت. همچنین در هر مرحله از نمونه­برداری، متغیرهای متعددی از ویژگی­های توده، لاشبرگ و خاک اندازه گیری شد. تنوع بی­مهرگان لاشبرگ نیز با استفاده از شاخص­های شانون و سیمپسون تعیین گردید. براساس نتایج تحقیق حاضر روند کاهش مقادیر تنوع بی­مهرگان لاشبرگ (سیمپسون) به ترتیب شامل عرصه­های جنگل کاری توسکا، پلت، عرصه جنگل طبیعی و جنگل کاریهای زربین و بلندمازو بوده است. همچنین تجزیه و تحلیل مولفه­های اصلی نشان داد که تغییرات فصلی تنوع بی­مهرگان لاشبرگ، تحت تاثیر متغیرهای درجه حرارت، تاج پوشش، شدت نور نسبی، رطوبت لاشبرگ، رطوبت خاک و مقادیر فسفر و نسبت کربن آلی بر فسفر لاشبرگ می­باشد.

کلیدواژه ها

غنا, یکنواختی, چرخه عناصر غذایی, توسکای ییلاقی, پلت, بلندمازو, زربین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.