تاثیر مقدار ترافیک بر فرسایش سطحی جاده جنگلی (مطالعه موردی: جنگل کوهمیان- آزادشهر)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مقدمی راد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی

احسان عبدی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی

محسن محسنی ساروی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی

حامد روحانی

استادیار، گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

باریس مجنونیان

استاد، دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی

چکیده

تولید رسوب از مهمترین اثرهای بعد از ساخت جاده­های جنگلی می باشد. امروزه فرسایش خاک و پیامدهای ناشی از آن، به یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی تبدیل شده است. فرایند فرسایش جاده شامل جدا شدن ذرات و حمل رسوب توسط جریان آب یا رواناب به قسمت­های پایین دست جاده یا ورود به سیستم­های رودخانه­ای می­باشد. بنابراین برآورد مقدار رسوب حاصل از جاده­های جنگلی از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. در این مطالعه به بررسی تاثیر مقدار ترافیک بر تولید رواناب و رسوب جاده جنگلی با استفاده از شبیه ساز باران پرداخته شد. با استقرار باران­ساز و پلات یک مترمربعی روی سطح جاده، شبیه­سازی باران در مدت زمان ۳۰ دقیقه و شدت ۸۱ میلی­متر بر ساعت انجام و رواناب تولیدی از خروجی پلات جمع­آوری شد. نتایج حکایت از اختلاف معنی­دار رواناب و رسوب دو جاده و میانگین مقدار رواناب برای جاده با ترافیک بالا و پایین به ترتیب ۱/۴۹ و۱/۲۲ لیتر بر مترمربع و میانگین مقدار رسوب به ترتیب ۴۱/۱۶۶ و ۷۵/۳۶ گرم بر مترمربع داشت. معنی­دار بودن اثر ترافیک بر مقدار رسوب و رواناب تایید کننده این امر است که تعیین استاندارد و مقدار مصالح در مرحله ساخت و تعمیر و نگهداری باید با در نظر گرفتن ترافیک قابل انتظار انجام شود.

کلیدواژه ها

رواناب, رسوب, شبیه ساز باران, معضلات زیست محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.