بررسی ترکیب بانک بذر خاک محدوده مرزی و قسمت های مرکزی رویشگاه جنگلی (مطالعه موردی: حوضه واز در استان مازندران)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا عرفانزاده

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

سیدحمزه حسینی کهنوج

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تحقیق حاضر با هدف مقایسه خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی و تنوع گونه­ای) قسمتهای مرکزی رویشگاه جنگلی و محدوده مرزی آن (مرز بین جنگل و مرتع) به عنوان دو رویشگاه با تراکم تاج پوشش درختی متفاوت انجام شد. در هر رویشگاه هفت ترانسکت با فاصله ۲۵ متر از یکدیگر مستقر شدند. سپس نمونه­های خاک از اعماق ۵-۰ و ۱۰-۵ سانتی متری از داخل پلاتهای ۲ مترمربعی برداشت و پس از اعمال تیمار سرما به گلخانه منتقل و کشت شدند. بذرهای ظهور یافته هر دو هفته یکبار شناسایی و حذف گردید. تشابه بانک بذر با پوشش روزمینی با استفاده از شاخص تشابه سورنسون و تنوع گونه­ای با استفاده از شاخص تنوع شانون- وینر محاسبه گردید. در نهایت خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی و تنوع گونه ای) با استفاده از آزمون t مستقل بین دو رویشگاه مقایسه شد. نتایج نشان داد که تراکم، تنوع گونه­ای بانک بذر خاک در منطقه مرزی به طور معنی­داری بیشتر از منطقه مرکزی جنگلی بود. در هر دو رویشگاه تشابه ضعیفی بین بانک بذر خاک با پوشش روزمینی وجود داشت. ضمن اینکه تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی عمق سطحی در منطقه جنگلی به طور معنی­داری بیشتر از محدوده جنگل- مرتع بود. تراکم و تنوع گونه­ای بانک بذر نیز در عمق سطحی به طور معنی­داری بیشتر از عمق پایینی بود. به طور کلی می­توان گفت که منطقه مرزی به علت داشتن فضای بازتر تاج پوشش درختی، موقعیت قرارگیری و تنوع گونه­ای بیشتر نسبت به قسمتهای داخلی مرکزی دارای بانک بذر غنی­تری می­باشد.

کلیدواژه ها

تراکم تاج پوشش, تنوع گونه ای, پوشش روزمینی, تراکم بذر, شاخص تشابه سورنسون, شاخص تنوع شانون- وینر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.