تاثیر عوامل فیزیوگرافی و خاک بر وضعیت تجدید حیات ارس در دامنه های هزار مسجد خراسان (منطقه لاین) ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تکتم مومنی مقدم

Ph.D. student, Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Tarbiat Modares

مسلم اکبری نیا

Associate prof., Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Tarbiat Modares

خسرو ثاقب طالبی

Associate prof., Research Institute of Forests and Rangelands

رضا اخوان

Assistant prof., Research Institute of Forests and Rangelands

سیدمحسن حسینی

Associate prof., Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Tarbiat Modares

چکیده

به منظور بررسی اثر عوامل محیطی شیب، جهت دامنه و ارتفاع از سطح دریا بر روی وضعیت کمی و کیفی زادآوری توده های جنگلی ارس در دامنه های هزار مسجد واقع در شمال خراسان رضوی، نقشه های شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا و شکل کلی زمین (Landform) تهیه و پس از تلفیق نقشه های فوق، واحدهای همگن مشخص شد. از روش استراتیفیکاسیون (مونه بندی) برای نمونه برداری استفاده شد و تیپ بندی با استفاده از روش ترکیب نقشه ها انجام شد. سپس نسبت به برداشت سه قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت ۱۰۰۰ مترمربع در هر واحد همگن اقدام شد. در هر قطعه نمونه یک نمونه از خاک سطحی برداشت و پس از اندازه گیری خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نتایج با استفاده از آزمون چند متغیره PCA تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا بر مشخصه های تعداد نهال در قطعه نمونه، قطر یقه، ارتفاع و درصد نهال های شاداب تاثیر دارد. عامل شیب بر مشخصه های تعداد نهال در قطعه نمونه تاثیرگذار است. جهت جغرافیایی تنها بر درصد نهال های با شادابی متوسط موثر است و شکل کلی زمین با هیچ یک از مشخصه های مورد بررسی ارتباط معنی داری ندارد. براساس نتایج آزمون PCA میتوان گفت که آهک، شوری، رس و فسفر بیشترین تاثیر را بر زادآوری ارس دارند.

کلیدواژه ها

elevation, Slope, geographic aspect, landform, regeneration, Juniperus excelsa

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.