بررسی قوانین و مقررات ناظر بر حریم خصوصی کودک در فضای مجازی در اسناد بین الملل و قوانین ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، علوم اجتماعی و حقوق
  • کد COI اختصاصی: EMC01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر حاصلی نژاد

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، حقوق خصوصی، وکیل

مهتاب مجنون پور

استاد پژوهشگر و نویسنده،مشاور علمی در حوزه علوم انسانی، نوآور، موسس دفتر پژوهش فاع الخیر

چکیده

حق بر حریم خصوصی از جمله مهمترین حقوقی می باشد که در اسلام برای انسان به عنوان اشرف مخلوقات در نظر گرفته شده و هدف از آن ارتقای شخصیت و وجود مادی و معنوی او می باشد که ارتباط تنگاتنگی با کرامت ذاتی آدمی دارد. حریم خصوصی محدوده ای از زندگی هر فردی می باشد که دیگران به موجب عرف و قانون بدون رضایت دارنده این حق نمی توانند به آن ورود پیدا کنند. در نظر گرفتن حریم خصوصی برای کودک به ظاهر با حق و تکلیف والدین بر تربیت فرزند در تعارض می باشد، زیرا لازمه تربیت کودک نظارت و کنترل بر ارتباطات او با سایر افراد و همچنین اطلاعات در دسترس او می باشد. قوانین و مقرارت ایران از حیث در نظر گرفتن حق حریم خصوصی برای کودک و مشخص کردن ضابطه های آن ناقص می باشد اما در مقابل کنوانسیون حقوق کودک امکان ورود به حریم خصوصی کودک و تربیت او را براساس قانون و رعایت منافع عالیه کودک و ارجحیت حق بر تربیت بر حریم خصوصی فراهم نموده است. به موجب پیشرفت تکنولوژی و فناوری های ارتباطی و دسترسی راحت و ارزان به آن، کودکان همواره در معرض آسیب ها و خطرات این فضا می باشند. در واقع محتوای غیر مناسب و غیر قانونی موجود در این فضا برای کودکان بسیار مخاطره آمیز می باشد. در سوی مقابل خود والدین نیز با انتشار تصاویر و احوالات کودک در فضای مجازی مقدمات آسیب ها و نقض حریم خصوصی کودک در این فضا را فراهم می کنند. لذا در پژوهش حاضربه روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی با واکاوی و کنکاش در قوانین داخلی ایران و اسناد بین المللی به جهت رفع تعارض میان حریم خصوصی کودک و حق والدین بر تربیت و همچنین بررسی عوامل نقض حریم خصوصی کودک در فضای مجازی و آسیب ها و مخاطرات آن می باشیم.

کلیدواژه ها

حریم خصوصی، کنوانسیون حقوق کودک، تربیت، فضای مجازی، کودک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.