بررسی نقش داغداغان “Celtis caucasica” به عنوان درخت تثبیت کننده نیتروژن بر خصوصیات خاک زیراشکوب در ذخیره گاه جنگلی اردسته دهاقان- اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-21-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه دهنوی

کارشناس ارشد، گروه مرتع و آبخیزداری و بیابان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

سیدحمید متین خواه

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری و بیابان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

فرشید نوربخش

دانشیار، گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

درختان تثبیت­کننده نیتروژن یا درختانی که دارای توانایی ترسیب نیتروژن هوا در خاک می­باشند، موجب افزایش میزان مواد آلی در خاک تحت اشکوب خود می­شوند. این درختان با افزودن مقادیر بالایی از نیتروژن به خاک، موجب حاصلخیزی آن شده و نیاز گیاهان متاثر از درختان مذکور و بخصوص خود درخت تثبیت­کننده به این عنصر را تا حد زیادی مرتفع می­سازد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات حضور درخت داغداغان با نام فارسی " تادار" و نام علمی“Celtis caucasica” بر حاصلخیزی خاک و گیاهان تحت اشکوب، در ذخیره­گاه جنگلی اردسته واقع در شهرستان دهاقان از توابع استان اصفهان، به اجرا درآمد. برای انجام این مطالعه، نمونه­برداری خاک تحت تسلط تاج پوشش داغداغان و نمونه­ی شاهد، در سه عمق ۰-۲۰، ۲۰-۴۰ و ۴۰-۶۰ سانتی­متری در قالب طرح آزمایشی بلوک​های کامل تصادفی انجام شد. سپس پارامترهای آهک، pH، EC، کربن آلی، نیتروژن معدنی و نیتروژن کل خاک تحت اشکوب اندازه­گیری شد. همچنین آنالیز گیاه محک به لحاظ بررسی اثرات درخت مورد مطالعه بر میزان نیتروژن کل، پروتئین و تولید گیاهان زیراشکوب در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که مقادیر آهک، نیتروژن معدنی، درصد نیتروژن کل در خاک و درصد کربن آلی بعلاوه نیتروژن کل، پروتئین و تولید گیاه محک در عمق ۰-۲۰ سانتی­ متری خاک تحت اشکوب داغداغان، بیشترین مقدار را داشته و با افزایش عمق، از میزان آنها کاسته شد.

کلیدواژه ها

حاصلخیزی خاک, اسیدیته, هدایت الکتریکی, آهک, کربن آلی, گیاه محک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.