بررسی سازگاری دوازده رقم زیتون جهت جنگلکاری به صورت دیم در مناطق کم بازده استان بوشهر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-21-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد رشیدی

کارشناس ارشد و نویسنده مسئول، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

حسین سردابی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

چکیده

گونه زیتون خوراکی (olea europaea) به لحاظ چند منظوره بودن، به ویژه مثمر بودن و تثبیت بیولوژیکی خاک حائز اهمیت است. در این بررسی در اسفند ماه سال ۱۳۷۷ نهالهای گلدانی دوازده رقم زیتون خوراکی (Olea europaea) شامل: آربکین، زرد زیتون، روغنی رودباری، ماری، میشن، لچیو، لمسکی، شنگه، سبز زیتون، سویلانا، بلیدی و مانزالینا در ایستگاه تحقیقاتی چهوک بخش تنگ ارم شهرستان دشتستان استان بوشهر در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار کاشته شدند. نتایج پس از ۱۰ سال اجرای این پروژه تحقیقاتی نشان داد که بین رقم ها از نظر زنده مانی، درصد پایه های میوه ده، قطر تاج پوشش و ارتفاع کل اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. ارقام لمسکی، سبز، سویلانا، لچیو و روغنی دارای صد در صد و رقم بلیدی دارای کمترین درصد زنده مانی (۶۰) بودند. همچنین ارقام شنگه (۵/۹۷) و میشن (۷۵/۵۷) دارای بیشترین و رقم های مانزالینا (۵)، سبز (۵/۲) و لمسکی (۵/۲) دارای کمترین درصد پایه های میوه ده بودند. ارقام سویلانا (۶۶/۱۰) و روغنی (۷۸/۹) دارای بیشترین و رقم شنگه (۵۵/۴) دارای کمترین قطر تاج پوشش (متر) بودند. ارقام روغنی (۱۷/۳) و سویلانا (۳۲/۳) دارای بیشترین و شنگه (۲۷/۲) دارای کمترین ارتفاع کل (متر) بودند. به طور کلی با توجه به شرایط آب و هوایی استان که شامل اقلیم های بیابانی گرم شدید تا گرم خفیف است، در صورت عدم وجود محدودیت بافت و املاح خاک، امکان کاشت زیتون وجود داشته و با انجام آبیاری، محصول دهی آن دارای توجیه اقتصادی خواهد بود. از سوی دیگر امکان تعمیم نتایج این پروژه در نقاط مشابه استان با کاشت رقم های مناسب حاصل از این تحقیق می باشد.

کلیدواژه ها

Olea europaea, تاج پوشش, ارتفاع کل, زنده مانی, میوه دهی, چند منظوره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.