عدالت در بهره مندی از خدمات بخش بهداشت با بهره گیری از تامین مالی اسلامی با تاکید بر وقف

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 7، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-7-23_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز رستم زاده

استادیار اقتصاد دانشگاه شیراز

شهره نصیرآبادی

کارشناسی ارشد اقتصاد

چکیده

سلامت مردم یک کشور بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، روا­نشناختی و سیاسی آن کشور تاثیر می­گذارد. با وجود این­که بخش سلامت یکی از اولویت­های مهم در تخصیص بودجه دولت است مشکل کمبود منابع مالی برای توسعه مراکز درمانی، کاهش توان مالی دولت­ها در استمرار تامین مالی بخش بهداشت و بالابودن سهم مردم از هزینه­های درمان یکی از چالش­های اقتصاد برای دسترسی عادلانه به این امکانات است. بالا بودن هزینه­های درمانی برای خانوارها، به خصوص اقشار آسیب­پذیر، باعث می­شود که خانوار برای تامین هزینه­های درمانی از مخارج ضروری خود بکاهند و در نتیجه شرایط رفاهی خانوارها تنزل یابد. هدف این مقاله ارزیابی وضعیت تامین مالی و عدالت در سلامت در کشور و بررسی تاثیر وقف به عنوان یکی از راه­های تامین مالی در توسعه بهداشت در ایران می­باشد. بدین­منظور با استفاده از شاخص مشارکت عادلانه، وضعیت عدالت در تامین مالی بخش بهداشت مورد بررسی قرار گرفت و با روش توصیفی– تحلیلی تاثیر وقف بر توسعه بهداشت تشریح شد. نتایج نشان داد با وجود این­که دو شاخص هزینه­های کمرشکن و فقر سلامت روند نزولی داشته است اما با توجه به افزایش تعرفه ها و اضافه شدن خدمات پزشکی جدید به تعهدات پایه و بیمه کردن بدون پشتوانه مالی پایدار، منجر به مشکلاتی مانند افزایش بدهی سازمان های بیمه ای شده است و از طرفی دولت نیز به تنهایی قادر به تامین مالی بخش درمان نخواهد بود. جلب مشارکت­های مردمی و جذب  کمک­های خیرین و واگذاری امر بهداشت و درمان به مردم به صورت غیرانتفاعی و عام­المنفعه می­تواند در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی موثر باشد.

کلیدواژه ها

Health Sector, Financing, Waqf, Iran, توسعه بهداشت, تامین مالی, وقف, ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.