بررسی رابطه متقابل حقوق مالکیت و تخصیص منابع اقتصادی با تاکید بر ادبیات اقتصاد اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 7، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-7-23_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا یوسفی

دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه مفید

سید محسن سجادی

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه مفید

مریم خسروی زاده

کارشناسی ارشد اقتصاد اسلامی دانشگاه مفید

چکیده

تبعیض اقتصادی در اسلام، از مصادیق بی­عدالتی قلمداد شده و بر شاخص­هایی از جمله حقوق مالکیت اثر می­گذارد. زمانی که فرصت­های شغلی و سرمایه­گذاری به ناحق توزیع گردد یعنی افراد مستعد و مستحق فقط به دلیل عدم دسترسی به رانت و روابط خاص، محروم بمانند دچار نارضایتی و دلسردی می­گردند. جنبه­های متفاوت نارضایتی در عرصه­های گوناگون به اشکال مختلفی بروز می­کند؛ عده­ای به دنبال بی­قانونی­های مکرر در حوزه تخصیص منابع و سرمایه، خود به بی­قانونی روی می­آورند و انواع جرائم اقتصادی در جامعه ظاهر می­گردد. با این شرایط، ناامنی بر جامعه سایه گسترانیده و حقوق مالکیت نیز به خطر می­افتد. همچنین فرصت­های شغلی و سرمایه­گذاری به علت افزایش ریسک و مخاطرات اجتماعی، کاهش یافته و اقتصاد به رکود می­گراید. در این مقاله، تلاش گردیده رابطه میان شاخص حقوق مالکیت و شاخص توزیع منابع و فرصت­های اقتصادی در اقتصاد اسلامی به صورت دوسویه بررسی گردد. برای این کار به تجزیه و تحلیل منابع کتابخانه­ای پرداخته شده که یافته­ها نشان می­دهد، این دو شاخص دارای رابطه مستقیم و متقابل می­باشند.

کلیدواژه ها

attribution of economic resources, Economic opportunities, Discrimination, Inequality, property rights, Economic justice, Economic security., تخصیص منابع, فرصت های اقتصادی, تبعیض, نابرابری, حقوق مالکیت, عدالت اقتصادی, امنیت اقتصادی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.