تاثیر بستر کاشت، دور آبیاری، مبدا بذر، پوشش بذر و تاریخ کاشت بر جوانه زنی بذر کاج سیاه (پژوهش موردی: نهالستان دارلک مهاباد)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-22-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ بهمنی

کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه ارومیه

عباس بانج شفیعی

استادیار، دانشگاه ارومیه

جواد اسحاقی راد

استادیار، دانشگاه ارومیه

مجید پاتو

دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشگاه گیلان

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تیمارهای بستر کاشت، دور آبیاری، مبدا بذر، پوشش بذر و تاریخ کاشت بر رویش بذرهای کاج سیاه (Pinus nigra Arnold) در نهالستان دارلک مهاباد انجام شد. بدین منظور از طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار، شامل بستر کاشت در چهار سطح (تیمار شاهد: خاک ۱: کود دامی ۱: شن ۱؛ تیمار یک: خاک ۱: کود دامی ۱: شن ۲؛ تیمار دو: خاک ۱: کود دامی ۱: شن ۴ و تیمار سه: شن)، دور آبیاری در سه سطح (هر روز، هر دو روز یکبار و هر سه روز یکبار)، مبدا بذر در پنج سطح (ارومیه، بیرجند، ترکیه، کلاردشت و گرگان)، پوشش بذر در دو سطح (شن و خاک اره) و تاریخ کاشت در دو سطح (بهمن و اسفند) و در پنج تکرار استفاده شد. در طول دوره رویش، صفات جوانه زنی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بهترین صفات جوانه زنی بذرهای کاج سیاه در بستر شنی (تیمار سه) و توسط بذرهایی با مبدا کلاردشت و ارومیه بوده است و سایر تیمارها اثر معنی داری بر جوانه زنی بذرهای کاج سیاه نداشتند. همچنین اثرات متقابل بین تیمارها نشان داد که بستر کاشت و مبدا بذر اثرگذارترین عامل ها در میان این پنج تیمار بوده اند. براساس نتایج، پیشنهاد می شود برای بهبود رشد و میزان عملکرد تولید نهال کاج سیاه، ترجیحا از بستر شنی و بذرهای با مبدا کلاردشت و ارومیه در نهالستان دارلک مهاباد استفاده شود.

کلیدواژه ها

جوانه زنی, کاج سیاه, تیمارهای کاشت, نهالستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.