بررسی مقاومت گونه های درختی در مقابل خسارت برف در جنگل های ناو اسالم گیلان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-22-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیراسلام بنیاد

دانشیار، دانشگاه گیلان

فرزام توانکار

استادیار، دانشگاه آزاد خلخال

چکیده

مدیریت جنگل های کوهستانی به منظور حفاظت بهتر از توده های طبیعی نیاز به داشتن اطلاعات دقیق از وسعت و شدت خسارت برف دارد. در این تحقیق خسارت برف بر شش گونه غالب درختی راش، ممرز، شیردار، پلت، توسکای ییلاقی و بلندمازو در جنگل های ناواسالم در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری داده ها به روش نمونه برداری منظم- تصادفی با پلات های دایره ای شکل ۱۰ آری و فاصله های منظم ۱۰۰ متری از یکدیگر انجام شد. چهار نوع خسارت برف شامل صدمه تاجی (%۶/۸)، شکستگی تنه (%۵/۵)،  ریشه کن شده (%۲/۳) و خم شدگی (%۴/۱) بر روی درختان تشخیص داده شد. شش گونه موردبررسی در مقابل خسارت برف مقاومت متفاوت داشتند، به طوری که در توسکای ییلاقی، بیشترین فراوانی، ریشه کن شدن و شکستگی تنه بود. در بلندمازو، بیشترین فراوانی، صدمه تاجی اندازه گیری شد. در راش، کمترین فراوانی، صدمه تاجی و شکستگی تنه بود. توسکای ییلاقی، بلندمازو و شیردار جزء درختان با حساسیت زیاد و راش، ممرز و پلت جزء درختان با حساسیت کم در مقابل خسارات برف، دسته بندی شدند. ضرایب قدکشیدگی در درختان خم شده ۷/۷۶، تنه شکسته ۵/۶۴، ریشه کن شده ۰/۶۴، تاج صدمه دیده ۱/۶۰ و در درختان سالم ۲/۵۰ محاسبه شد. این پژوهش نشان داد درختانی که دارای ضریب قدکشیدگی بیشتری هستند، حساسیت زیادی در برابر خسارت برف دارند.

کلیدواژه ها

جنگل ناو, خسارت برف, ریشه کن شدن, شکستگی تنه, ضریب قدکشیدگی, گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.