بررسی تاثیر نامتقارن شوک های پولی بر اعتبارات بانکی طی ادوار تجاری (آزمون دیدگاه کینزین های جدید؛ مطالعه موردی ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-10-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدایت حسین زاده

Assistant Professor, Department of Economics, Payame Noor University, Iran

فرحناز اسمعیل زاده

M.Sc. Student, Department of Economics, Payame Noor University, Iran (Corresponding Author)

چکیده

سیاست­های پولی یکی از راه­های کنترل نوسانات اقتصادی است اما باتوجه به نقش ویژه بانک­ها در اقتصاد کشورها، بررسی ماهیت مکانیسم انتقال پولی بدون توجه به نقش بانک­ها ناقص خواهد بود. از این­رو مطالعه حاظر با هدف آزمون دیدگاه کینزین­های جدید، با استفاده از داده­های فصلی ایران طی بازه زمانی ۱۳۹۷-۱۳۷۷ و با به کارگیری مدل رگرسیون انتقال ملایم، عدم تقارن تاثیر سیاست پولی طی ادوار تجاری بر اعتبارات بانکی را بررسی کرده است. نتایج نشان می­دهد زمانی­که رشد اقتصادی در ایران از ۶۲/۳ درصد تجاوز ­کند، با سرعت تعدیل ملایم برابر ۵۸/۸، تغییر رژیم اتفاق خواهد افتاد و رشد اقتصادی به عنوان متغیر آستانه دارای تاثیر مثبت و معنی­دار بر اعتبارات بانکی می­باشد. همچنین طبق نتایج، سیاست پولی باتوجه به سطوح مختلف رشد اقتصادی (رکود یا رونق)، تاثیر متفاوتی بر اعتبارات اعطایی بانک­ها خواهد داشت. این تاثیر در هر دو رژیم مثبت و معنی­دار است اما این تاثیر در رژیم دوم نسبت به رژیم اول کاهش پیدا کرده است؛ که بیانگر آن است سیاست پولی طی دوره رکود بر اعتبارات بانکی موثرتر از دوره رونق می­باشد؛ درواقع، در دوره رکود پایین بودن قدرت وام­دهی بانک­ها به دلیل بحران مالی و در نتیجه دسترسی محدود مردم به وام، سبب افزایش تاثیر سیاست پولی نسبت به دوره رونق خواهد شد. درواقع عدم تقارن سیاست پولی ناشی از وجود شرایط مختف اقتصادی طبق دیدگاه کینزین­های جدید، برای اقتصاد ایران تایید خواهد شد. بر این اساس لازم است تا سیاست­گذاران حوزه پولی در هنگام اعمال سیاست­ها، سیکل­های تجاری را مورد توجه قرار دهند.

کلیدواژه ها

Monetary Policy, Bank Credit, Business Period, Mild Transfer Model, سیاست پولی, اعتبارات بانکی, ادوار تجاری, مدل انتقال ملایم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.