تاثیر جنگلکاری بر میزان ترسیب کربن خاک و زی توده گیاهی در مناطق خشک (مطالعه موردی: پارک جنگلی بختیاردشت اصفهان)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 22، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-22-1_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 154
نویسندگان
دانشجوی دکتری علوم مرتع، دانشگاه صنعتی اصفهان
هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
تغییر اقلیم و افزایش گرمایش جهانی یکی از چالش های مهم در بحث توسعه پایدار است که ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه ای است. ترسیب کربن در زی توده گیاهی و خاک های تحت آن، ساده ترین و از نظر اقتصادی عملی ترین راهکار ممکن به منظور کاهش کربن اتمسفری محسوب می شود. با توجه به اینکه جنگل های شهری از قابلیت بالایی برای جذب کربن اتمسفری و تعدیل اقلیم برخوردارند، بنابراین برای برآورد ترسیب کربن گونه کاج تهران (Pinus eldarica) کاشته شده در پارک جنگلی بختیاردشت اصفهان، نمونه برداری از زی توده، خاک (در دو عمق صفر تا ۱۵ و ۱۵ تا ۳۰ سانتی متری) و لاشبرگ به صورت تصادفی- منظم انجام شد. ترسیب کربن در زی توده گیاهی از طریق معادلات آلومتریک و کربن آلی خاک از روش والکی-بلاک تعیین شد. نتایج نشان داد کشت گونه کاج تهران در این منطقه منجر به افزایش ترسیب کربن به مقدار ۴/۴۲۲ تن در هکتار نسبت به زمین بایر اطراف شده، که ارزش اقتصادی آن در کل مساحت منطقه کشت شده، بیش از ۵ میلیون دلار محاسبه شد. همچنین نتایج توزیع کربن نشان داد که تنه درختان بیشترین سهم (۴۰ درصد) از ترسیب کربن کل را دارا می باشند. بنابراین با توجه به مزایای بسیار زیاد ترسیب کربن، ضروری است که با مدیریت و محافظت مناسب این جنگل ها، گام مثبتی به منظور کاهش تراکم کربن اتمسفری و در نتیجه کاهش گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی برداشته شود.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم, ترسیب کربن, جنگلکاری, پارک جنگلی بختیاردشت اصفهاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.