تاثیر عملیات کف برکردن بر رشد کلن های مختلف صنوبر در خزانه های سلکسیون گرگان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-22-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی غلامی

پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

علیرضا مدیررحمتی

هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رفعت الله قاسمی

هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

در این تحقیق ۳۴ کلن بومی و غیربومی طی مدت دوسال در خزانه های آزمایشی، با توجه به تاثیر کف بر کردن بر روی رشد نهال­ها و اندازه­گیری رشد نهال­ها در سنین مختلف (۱/۱ و ۱/۲) در ایستگاه تحقیقات چالکی گرگان بررسی شدند. بررسی خصوصیات کلن های مختلف صنوبر در خزانه، به منظور انتخاب کلن های مناسب برای استفاده در توسعه صنوبرکاری­ها با هدف افزایش تولید و کاهش واردات چوب و ایجاد اشتغال در بخش­ها و صنایع وابسته است. نهال­های موردنیاز از طریق کاشت ۱۰۰ قلمه در فاصله­های ۲۰ × ۱۳۰ سانتی­متر تولید شدند و پس از طی اولین دوره رشد و کف برکردن آنها، در سال بعد نهال­های ۱/۲ (ریشه دوساله وساقه یکساله) تولید شدند. کلن های موردنظر از هرگونه Populus nigra، P. alba، P. euramericana، P. deltoides، P. trichocarpa و P.caspica۸۰.۴ به­ترتیب با ۱۲، ۶، ۹، ۵، ۱ و ۱ کلن انتخاب شده بودند. برای کلیه نهال­ها، متغیرهای ارتفاع و قطر در محل یقه اندازه­گیری شدند و درصد تغییرات رشد نیز محاسبه شد. تحلیل آماری داده­ها به­روش تجزیه واریانس یک طرفه و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که عملیات کف بر کردن تاثیر زیادی بر افزایش رشد و یکنواختی نهال­ها در کلن های مختلف داشته است. ازنظر درصد تغییرات رشد ارتفاعی در بین گروه­های مختلف صنوبر، در سطح ۹۵ درصد اطمینان وجود داشته است. گروهP.euramericana  با ۷۰ درصد بیشترین و گروهP.nigra  با ۴۶ درصد کمترین درصد تغییرات رشد ارتفاعی را دارا است. کلن های بومیP.caspica ۸۰.۴ و P.alba به ترتیب با ۱۴۳ و ۱۰۹ درصد دارای بیشترین درصد تغییرات رشد ارتفاعی بوده­اند.

کلیدواژه ها

صنوبر, خزانه سلکسیون, کلن, کف برکردن, استان گلستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.