بررسی ارقام مناسب صنوبر و پالونیا در ارتفاعات مناطق کوهستانی شمال کشور (پژوهش موردی: منطقه رستم آباد گیلان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-22-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا مدیررحمتی

هیات علمی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رفعت اله قاسمی

مربی پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محسن کلاگری

هیات علمی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رضا باقری

کارشناس ارشد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

به منظور احیاء و جلوگیری از تخریب بیشتر اراضی جنگلی موجود در حاشیه روستاهای مناطق کوهستانی و اراضی عاری از پوشش جنگلی، ۱۴ گونه و کلن از ارقام پرمحصول و سریع الرشد صنوبر و پالونیا برای تعیین میزان سازگاری و موفقیت آنها در این منطقه مورد بررسی قرار گرفت. پس از انتخاب سایت در گستره ارتفاعی منطقه کوهستانی جنگلی استان گیلان (ارتفاعات جنگلی رستم آباد)، نسبت به کاشت نهال از ارقام موردنظر که براساس تجربیات و مطالعات اولیه حاکی از توان سازگاری، استقرار و تولید چوب مناسب آنها در این قبیل مناطق می باشد، اقدام شد. ۷۵ اصله نهال از هر رقم به صورت گروهی ۵×۵ متر و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کاشته شدند. درنهایت پس از اجرای طرح در یک دوره ۵ ساله و با توجه به تجزیه وتحلیل آماری داده ها و اندازه گیری های سالانه، از میان کلن ها و ارقام صنوبر و پالونیای کشت شده، کلن های Populus nigra ۶۲.۱۵۴, Populus euramericana costanzo, Populus euramericana triplo, Populus nigra ۶۲.۱۲۷ که از توان استقرار و سازگاری مناسبی در ارتفاعات مختلف برخوردار بوده و تولید چوب قابل قبولی داشتند، انتخاب شدند که برای توسعه و ترویج در این قبیل اراضی به سازمان های اجرایی و ترویجی و روستاییان مناطق معرفی می ­شوند. پالونیا با توجه به حساسیت در زمین های آبگیر، تنها در یک تکرار از استقرار و رشد مناسبی برخوردار بود و برای کشت در ارتفاعات جنگلی در این مرحله قابل توصیه نیست و نیاز به بررسی بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

پالونیا, زراعت چوب, صنوبر, گیلان, مناطق کوهستانی شمال کشور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.