برآورد حجم پسماند چوبی درشت کف جنگل با استفاده از نمونه برداری با احتمال به نسبت اندازه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-23-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه ایزدی

کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

هرمز سهرابی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

روش­های مبتنی بر نمونه­ برداری با احتمال به نسبت اندازه جدید­ترین و بهترین روش­های معرفی شده برای برآورد کمیت­ های مختلف پسماند چوبی درشت در سال­های اخیر هستند. این روش­ها هر قطعه پسماند چوبی درشت را با احتمال متناسب با پارامترهای مختلف (طول، مربع طول، حجم و غیره) انتخاب می­کنند. در پژوهش پیش رو ضمن معرفی نمونه ­برداری با فاصله محدود و پروتوکلی از نمونه­ برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) که قطعات پسماند چوبی درشت را با احتمال متناسب با طول آنها انتخاب می­ کنند، دقت و صحت هر دو روش برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت بررسی و مقایسه شد. برای این منظور در یک توده بهره ­برداری نشده، یک قطعه ۲۵۰×۲۵۰ متر به­ صورت صددرصد آماربرداری شد و نقشه قطعات به ­دست آمد، سپس با استفاده از بسته SampSurfدر محیط نرم­ افزار R روش­ های مورد بررسی شبیه ­سازی شد و دقت و صحت روش­ ها بررسی شد. برای بررسی دقت از شاخص درصد ضریب تغییرات و برای صحت از شاخص اریبی نسبی استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش مورد بررسی برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت نااریب هستند (مقادیر اریبی برای شعاع و فاصله­ های مختلف کمتر از یک بود). ازنظر دقت، دقت نمونه ­برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) نسبت به نمونه­ برداری با فاصله محدود برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت بیشتر بود. بنابراین با توجه به نتایج به ­دست آمده می­توان نمونه­ برداری با سطح ثابت (پروتوکل Sausage) را روشی مناسب ازنظر دقت و صحت برای برآورد حجم پسماند چوبی درشت در یک جنگل هیرکانی معرفی کرد.

کلیدواژه ها

اریبی, پروتوکل Sausage, نمونه برداری با سطح ثابت, نمونه برداری با فاصله محدود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.