تاثیر تبدیل مرتع به جنگل دست کاشت بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-23-2_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما ابراهیمی

کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

کامران چپی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

لقمان قهرمانی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

مسعود داوری

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

چکیده

تبدیل مرتع به جنگل دست­ کاشت ویژگی های خاک را تحت تاثیر قرار می­دهد. در پژوهش پیش رو به منظور بررسی اثر تبدیل مرتع به جنگل دست­کاشت بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، یک منطقه مرتعی و دو منطقه جنگل کاری شده با تراکم درختی زیاد (۴۴۵ اصله در هکتار) و متوسط (۲۶۲ اصله در هکتار) با شرایط فیزیوگرافی مشابه در جنگل­های دست­ کاشت حسن­ آباد سنندج انتخاب شدند. برای بررسی ویژگی های فیزیکی خاک ازجمله درصد رطوبت خاک و جرم مخصوص ظاهری خاک، هر دو هفته یکبار از ۲۳ اسفند ۱۳۹۱ تا ۲۱ مرداد ۱۳۹۲ در سه نقطه از هر منطقه نمونه­ هایی برداشت شد. همچنین آزمایش شدت نفوذپذیری با استفاده از استوانه­ های مضاعف در سه نقطه در هر منطقه طی یک تکرار انجام شد. هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از آزمایش نفوذپذیری خاک مورد محاسبه قرار گرفت. نمونه­ های خاک برای تعیین ویژگی های شیمیایی خاک مانند اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی خاک، فسفر قابل جذب و نیتروژن کل خاک به طور ماهانه از سه نقطه در هر منطقه از عمق صفر تا ۲۰ سانتی­ متری خاک به­ صورت کامل تصادفی در شش تکرار برداشت شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ­ها نشان داد که جنگل­کاری بر ویژگی های فیزیکی خاک اثر معنی­ داری گذاشته و موجب بهبود آن شده است، به نحوی­ که مقدار درصد رطوبت خاک در برخی زمان­ های اندازه­ گیری شده از سال در دو منطقه جنگل کاری­ شده نسبت به منطقه مرتعی بیشتر بود. با توجه به یکسان بودن شرایط فیزیوگرافی مناطق مورد مطالعه، کاربری­ های که دارای پوشش گیاهی متراکم ­تری بودند، دامنه نفوذ و هدایت هیدرولیکی اشباع در آنها بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد که جنگل کاری بر برخی ویژگی های شیمیایی خاک اثر مشخص و معنی­ داری نگذاشته است، درصورتی­ که در رابطه با درصد کربن آلی، نیتروژن کل و مقدار فسفر قابل جذب خاک، اثرگذاری معنی­ دار بود.

کلیدواژه ها

جنگل دست کاشت, حسن آباد, ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک, سنندج, مرتع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.