خصوصیات شیمیایی تاج بارش و آب شویی پوشش کف درختان راش در دوره های رویش و استراحت

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-23-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مصلحی

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

هاشم حبشی

استادیار گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرهاد خرمالی

استاد، گروه خاکشناسی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رامین رحمانی

دانشیار، گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی اکبر محمدعلی پورملکشاه

دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

تغییرات خصوصیات شیمیایی تاج‎بارش و آب‎شویی پوشش ‎کف در دوره های رویش (دارای برگ‎) و استراحت (فاقد ‎برگ) یکی از فرآیندهای اثرگذار بر چرخه بیوژئوشیمیایی در بوم سازگان های جنگلی به ویژه جنگل های پهن برگ خزان‎کننده است. این پژوهش به بررسی تغییرات خصوصیات شیمیایی تاج‎بارش و آب‎شویی پوشش‎ کف (سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) گونه راش در دوره رویش و استراحت، در توده راش- ممرز در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا در استان گلستان می پردازد. نمونه های تاج‎بارش و پوشش‎ کف طی یک سال (۸۷/۱۰/۱ الی ۸۸/۱۰/۱) بعد از هر بارندگی جمع آوری و بررسی شد. برای بررسی تغییرات و مقایسه عناصر آب‎شویی شده در تاج و پوشش ‎کف در دو دوره رویش و استراحت از آنالیز آماری تی جفتی در سطح اطمینان ۹۵ درصد استفاده شد. نتایج نشان داد آب‎شویی عناصر سدیم و پتاسیم در آب‎شویی تاج در دوره استراحت (۲۴/۳ و ۶۰ کیلوگرم در هکتار) به‎ طور معنی داری بیشتر از دوره رویش (۱۸/۷ و ۵۲ کیلوگرم در هکتار) است. همچنین عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم در آب‎شویی پوشش‎ کف در دوره استراحت با مقادیر ۱۲/۶، ۴۲/۳ و ۲۸ کیلوگرم در هکتار بیشتر از دوره رویش با مقادیر ۸/۶، ۲۳/۵ و شش کیلوگرم در هکتار بود. این پژوهش نشان داد که در جنگل‎های شرق هیرکانی، پوست، شاخه، برگ‎های درحال تجزیه و رسوبات اتمسفری نقش برجسته‎ای در آب شویی کاتیون‎ها در دوره استراحت دارند.

کلیدواژه ها

آب شویی پوشش کف, تاج‎بارش, توده آمیخته راش, دوره رویش و استراحت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.