تاثیر جنگل کاری با گونه های سوزنی برگ بر ترسیب کربن اتمسفری (پژوهش موردی: جنگل کاری های کارخانه ذوب آهن اصفهان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-23-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت نریمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه یزد

محمدحسین ایران نژاد پاریزی

استادیار، دانشگاه یزد

بهمن کیانی

استادیار، دانشگاه یزد

رسول قربعلی

پژوهشگر، بخش تحقیقات پایه، ایمنی، بهداشت و محیط زیست کارخانه ذوب آهن اصفهان

چکیده

به منظور ارزیابی توان ترسیب کربن گونه های سوزنی برگ سرو نقره ای (Cupressusarizonica)و کاج  تهران (Pinuseldarica) در جنگل کاری های ذوب آهن اصفهان که در سنین ۱۷ تا ۱۸ سالگی بودند، پس از مشخص کردن قطعات کشت شده با این گونه ها، تعدادی از آنها به صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند. سپس از هر گونه تعداد پنج پایه از طبقات قطری مختلف (پنج طبقه) انتخاب و قطع شد. همچنین نمونه های خاک از دو عمق صفر تا ۳۰ و ۳۰ تا ۶۰ سانتی متری در هر یک از قطعات کشت شده تهیه شد. پس از انتقال اندام های مختلف گیاهی به آزمایشگاه، ضریب تبدیل ترسیب کربن اندام های گیاهی به صورت جداگانه با روش احتراق تعیین شد. درنهایت میزان ترسیب کربن کل برای گونه های مختلف و اندوخته کربن اندام ها و عمق های مختلف خاک مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان ترسیب کربن در دو گونه مورد بررسی، اختلاف معنی داری در سطح اطمینان ۹۹ درصد دارد و سرو نقره ای توان ترسیب کربن بیشتری را نسبت به کاج تهران به خود اختصاص داده است. همچنین ترسیب کربن در بین اندام های مختلف (برگ، اندام چوبی، ریشه) تفاوت معنی داری در سطح ۹۹ درصد نشان داد، به طوری که اندام چوبی بیشترین مقدار ترسیب کربن در هکتار را داشت. کربن ذخیره شده در خاک دو منطقه کشت شده با این گونه ها اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشت.

کلیدواژه ها

ترسیب کربن, جنگل کاری, ذوب آهن اصفهان, سوزنی برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.