ارزیابی تاثیر مسیر چوبکشی بر تغییرات پهنای دوایر سالیانه راش (Fagus orientalis Lipsky) و توسکای ییلاقی (Alnus subcordata C. A. Mey.) حاشیه مسیر (مطالعه موردی: جنگل های اسالم، سری یک ناو)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-24-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد زارعی گلباغی

کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منایع طبیعی دانشگاه گیلان

مهرداد نیکوی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده منایع طبیعی دانشگاه گیلان

جواد ترکمن

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منایع طبیعی دانشگاه گیلان

لیلا کرمیان عمرانی

کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان

چکیده

ایجاد مسیر­چوب­کشی همراه با اثراتی بر درختان حاشیه آن است. پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی تغییرات پهنای دوایر سالیانه درختان راش و توسکای ییلاقی حاشیه مسیر نسبت به درختان شاهد داخل توده در سری یک ناو اسالم انجام شد. چهل نمونه از درختان همسال راش و توسکا حاشیه مسیر و داخل توده که در اثر عملیات بهره برداری قطع شده بودند، به طور تصادفی انتخاب و از آنها دیسک تهیه شد. دیسک­ها با دستگاه سمباده زن برقی به طور کامل صیقل داده شدند و پهنای دوایر سالیانه آن ها با دقت ۰/۱۰ میلی­متر اندازه گیری شد. بررسی اثر گونه (در دو سطح راش و توسکا) و موقعیت (با دو سطح کنار جاده و داخل توده) بر متوسط پهنای رویش سالیانه با استفاده از آنالیز واریانس دوعامله در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین پهنای دوایر سالیانه درختان حاشیه مسیر چوب­کشی نسبت به درختان شاهد بیشتر بود که این اختلاف برای راش و توسکا به ترتیب ۰/۲۰ و ۰/۳۸ میلی­متر به دست آمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مستقل گونه و موقعیت بر متوسط پهنای رویش سالیانه معنی دار بود، اما اثر متقابل آنها معنی دار نبود. همچنین نتایج نشان داد که افزایش رویش درختان حاشیه مسیر، تا حدودی می­تواند حجم از دست رفته در اثر ایجاد مسیر را جبران کند.

کلیدواژه ها

اسالم, پهنای دوایر سالیانه, دیسک, مسیر چوب کشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.