ارزیابی عملکرد خرمنکوب با دو نوع تیغه در تولید کمپوست برای نهالستان های جنگلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-24-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید مریخ

کارشناس ارشد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمدکاظم عراقی

مربی پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رضا باقری

کارشناس ارشد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

بقایای گیاهی نهالستان های جنگلی یکی از مناسب ترین و در دسترس ترین مواد اولیه برای تولید کمپوست به منظور تقویت و اصلاح خاک است. اندازه مواد اولیه در مدت زمان تولید کمپوست و کیفیت آن تاثیر زیادی دارد. ماشین های زیادی برای خرد کردن مواد وجود دارد. مکانیزم، در دسترس بودن و سهولت کار با خرمنکوب، این ماشین را دستگاهی مطلوب برای این منظور کرده است. پژوهش پیش رو با هدف طراحی و ساخت دو نوع تیغه با لبه صاف و لبه تیز با قابلیت به کارگیری در سیستم خرمنکوب موجود و خرد کردن ضایعات گیاهی در نهالستان ها و باغ ها انجام شد. تیمار بقایای گیاهی در شش سطح شامل مخروط کاج، سرشاخه های پهن برگ، سرشاخه کاج، گیاهان خشبی، گیاهان علفی و سوزن کاج و تیمار نوع تیغه شامل دو نوع لبه صاف و لبه تیز انتخاب شد و عملکرد آنها در سه تکرار ارزیابی شد. نتایج بررسی نشان داد که عملکرد تیغه با لبه تیز برای بیشتر نمونه ها مناسب تر از تیغه لبه صاف بود. بقایای گیاهی مختلف در زمان های متفاوت و به ابعاد مختلفی خرد شدند که اختلاف معنی داری داشتند. عملکرد زمانی تیغه لبه تیز با میانگین ۰/۰۶۹۲۹۰ کیلوگرم در ثانیه از تیغه لبه صاف با میانگین ۰/۰۳۵۶۶۱ کیلوگرم در ثانیه به مراتب بهتر بود. تیغه لبه تیز بهترین عملکرد زمانی را با میانگین ۱۳۲۱/۰ کیلوگرم در ثانیه برای خرد کردن مخروط کاج داشت. به طور کلی هر چه ضایعات گیاهی یکنواخت تر و شکننده تر بودند، در زمان کوتاه تری خرد شدند. درمجموع، سیستم خرمنکوب با تیغه های طراحی شده از بازده قابل قبولی برای تبدیل ضایعات گیاهی برخوردار بود.

کلیدواژه ها

بقایای گیاهی, تیغه, خرمنکوب, کمپوست, نهالستان جنگلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.