اثر نرخ بهره بر تابع سرمایه گذاری: مقایسه کشورهای عمده دارای سیستم بانک داری اسلامی و متعارف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 10، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-10-37_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه دانشمند نارویی

PhD Student, Department of Economics, Sistan and Baluchestan University (Corresponding Author)

مصیب پهلوانی

Associate Professor, Department of Economics, Sistan and Baluchestan University

مرضیه اسفندیاری

Associate Professor, Department of Economics, Sistan and Baluchestan University.

چکیده

بانک­داری اسلامی با توجه به رشد سریع آن، توجه زیادی را در ادبیات اقتصاد مالی به­خود جلب کرده است. بانک­داری اسلامی به­عنوان جایگزینی برای شکل متعارف بانک­داری ظهور کرده است و در سه دهه گذشته در کشورهای مسلمان و غیر مسلمان به سرعت رشد کرده است. بانک­های اسلامی پایه­های خود را در بیش از ۶۰ کشور در سراسر جهان توسعه داده­اند و پیش­بینی می­شود که بانک­های اسلامی بخش بزرگی از پس­اندازها را در کشورهای با اکثریت مسلمان دریافت کنند که نقش مهمی در جریان سرمایه­گذاری در این کشورها خواهد داشت. سرمایه­گذاری از اجزای مهم اقتصاد کلان است و نقش مهمی در رشد و گذار از رکود اقتصادی ایفا می­کند. از این­رو هدف این مطالعه بررسی اثر نرخ بهره بر تابع سرمایه­گذاری  در منتخبی از کشورهای عمده دارای سیستم بانک­داری اسلامی و متعارف طی دوره زمانی ۲۰۱۸-۱۹۹۵ با روش پانل دیتا بود. نتایج این مطالعه نشان داد که در هر دو گروه کشوری مورد مطالعه اثر در آمد سرانه بر تابع سرمایه گذاری مثبت و معنی­دار بوده است. براساس سایر نتایج، در کشورهای مسلمان نمونه، انگیزه­های معاملاتی و احتیاطی قوی­تر از انگیزه سفته­بازی بوده است و به نظر می­­رسد که تئوری کینز در مورد تقاضای سرمایه­گذاری لزوما در کشورهای نمونه مسلمان مورد مطالعه برای دوره بررسی تائید نشده است.

کلیدواژه ها

interest rate, investment, Islamic banking, conventional, data panel., نرخ بهره, سرمایه گذاری, بانک داری اسلامی, متعارف, پانل دیتا.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.