تاثیر مشاوره معنویت محور بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان باردار: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-23-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول خداکرمی

Mother & Child Care Research Center. Department of midwifery, Faculty of Nursing and Midwifery, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, iran.

فرزانه سلطانی

فائقه گل علیزاده

علیرضا سلطانیان

Modeling of Noncommunicable Diseases Research Center, Department of Biostatistics and Epidemiology, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

حسین محققی

Department of Psychology, Faculty of Economics and social science, bu-ali sina university, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

مقدمه: با توجه به شیوع و پیامدهای افسردگی، اضطراب بارداری و نقش مهم ماماها در حمایت روحی زنان باردار، استفاده از درمانهای مکمل همچون مشاوره معنوی اهمیت شایانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مشاوره معنویت محور بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان باردار انجام گردید روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۸۰ نفر از زنان باردار ثبت نام شده در کلاسهای آمادگی برای زایمان فیزیولوژیک بیمارستان فاطمیه همدان در سال ۱۳۹۴، بر اساس ضوابط پژوهش و مصاحبه بالینی انتخاب و بصورت تصادفی به دو گروه ۴۰ نفری مداخله و کنترل تخصیص یافتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس ۲۱-DASS بود. پس از مداخله، هر دو گروه بلافاصله و دو ماه بعد مورد پیگیری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی بانرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ها: قبل از مداخله، تفاوت معنی داری از نظر میانگین نمرات افسردگی، اضطراب، استرس در دو گروه وجود نداشت (۰۵/۰< p). اما در زمانهای بلافاصله پس از مداخله و دو ماه بعد، تفاوت معناداری در میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس، به وجود آمد (۰۰۱/۰p< ). بررسی درون گروهی در گروه مداخله نشان داد که با گذشت زمان تغییر معنی داری در میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس ایجاد نشده بود (۰۵/۰< p) نتیجه نهایی: مشاوره معنوی میتواند باعث کنترل افسردگی، اضطراب و استرس زنان باردار گردد. بنابراین مشاوره معنوی به عنوان یک مداخله مکمل، اثربخش و غیر تهاجمی در کنترل مشکلات روانشناختی مادران باردار توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Anxiety, Depression, Pregnancy, Spirituality, Stress, استرس؛ افسردگی؛ اضطراب؛ بارداری؛ معنویت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.