تهیه نقشه خشکیدگی بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) با استفاده از روش زمین آمار در دشت برم استان فارس

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-24-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام احمدی

دانشجوی دکتری جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

قوام الدین زاهدی امیری

استاد، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی

محمدرضا مروی مهاجر

استاد، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی

چکیده

این پژوهش به منظور تهیه نقشه خشکیدگی بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.)، تجزیه و تحلیل و تشریح پراکنش مکانی درختان و توده های خشکیده بلوط با استفاده از روش زمین آمار و رسم نقشه های پهنه بندی خشکیدگی، احتمال و خطا در منطقه دشت برم استان فارس انجام شد. داده ها در قطعه نمونه هایی مستطیلی شکل به مساحت ۱۲۰۰ متر مربع (۴۰×۳۰ متر) براساس شبکه ای به ابعاد ۵۰۰×۵۰۰ متر با روش منظم- تصادفی جمع آوری شد. واریوگرام های تجربی ناهمسان گرد با استفاده از روش های مختلف زمین آماری رسم شد. نتایج ارزیابی متقابل نشان داد که روش کریجینگ معمولی با مدل کروی بهترین برازش را به داده ها داشت. نقشه خشکیدگی در طبقه های کمتر از ۱۰، ۱۰ تا ۲۵، ۲۵ تا ۶۰ و بیشتر از۶۰ درصد ترسیم شد. بیشترین سطح به طبقه ۲۵ تا ۶۰ درصد با ۳۸۲۷ هکتار و کمترین سطح به طبقه کمتر از ۱۰ درصد با ۲۶۰ هکتار تعلق داشت. در نقشه احتمال خشکیدگی مشاهده شد که احتمال این که خشکیدگی بیشتر از ۶۰ درصد باشد، در بیشتر سطح در محدوده کمتر از ۲۵ درصد بود و در سطح کمی از محدوده بین ۵۰ تا ۷۵ درصد واقع شده بود. پژوهش پیش رو نشان داد که با استفاده از زمین آمار (کریجینگ) می توان تغییرات مکانی، خطای برآورد و احتمال پیش بینی خشکیدگی درختان بلوط زاگرس را در قالب نقشه ارایه داد و کانون های خشکیدگی (آفت و بیماری) را شناسایی کرد.

کلیدواژه ها

بلوط, تغییرات مکانی, خشکیدگی, زاگرس, زمین آمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.