بررسی کمی و کیفی و پهنه بندی ارتفاعی توده های جنگلی منطقه حفاظت شده ارسباران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-24-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهروز مرادی

کارشناس ارشد جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

الیاس رمضانی

استادیار، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

احمد علیجانپور

دانشیار، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

عباس بانج شفیعی

دانشیار، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

چکیده

شناخت ویژگی های جنگل شناسی توده های جنگلی مقدم بر هرگونه اقدام مدیریتی در جنگل است. پژوهش پیش رو با هدف تعیین تیپ های جنگلی و بررسی ویژگی های مهم جنگل شناسی توده ها در امتداد گرادیان ارتفاعی جنگل های حفاظت شده ارسباران انجام شد. بدین منظور، قطعه نمونه های دایره ای شکل ۴۰۰ متر مربعی در فواصل ارتفاعی ۵۰ متری، در امتداد پنج خط نمونه به فاصله ۱۰۰ متر از یکدیگر، از پایین ترین حد (۱۱۰۰ متر) تا بالاترین حد (۱۷۲۵ متر) گسترش جنگل پیاده شدند. در هر قطعه نمونه، پس از تعیین عامل های فیزیوگرافی (شیب، جهت دامنه، ارتفاع و مختصات جغرافیایی)، گونه های گیاهی چوبی شناسایی و قطر برابر سینه کلیه درختان، مبدا درختان، وضعیت سلامت، تعداد تنه و وضعیت تنه نسبت به سطح افق اندازه گیری و تعیین شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه اصلی، یک قطعه نمونه ۱۰۰ متر مربعی پیاده شد و فراوانی زادآوری ها بررسی شد. در این پژوهش چهار تیپ ممرز- بلوط سفید (۱۱۰۰ تا ۱۴۰۰ متری از سطح دریا)، ممرز- بلوط سفید- کرب- ون (۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ متری از سطح دریا)، ممرز- بلوط سفید- کرب (۱۵۰۰ تا ۱۶۵۰ متری از سطح دریا) و ممرز- اوری (۱۶۵۰ تا ۱۷۲۵ متری از سطح دریا) در طول گرادیان ارتفاعی شناسایی شدند. بیشترین تعداد در هکتار (توده های بالغ و زادآوری) و میانگین رویه زمینی درختان در تیپ ممرز- اوری و بیشترین میانگین قطر برابر سینه در تیپ ممرز-بلوط سفید مشاهده شد. بیشینه فراوانی زادآوری دانه زاد نیز در تیپ ممرز- بلوط سفید- کرب دیده شد.

کلیدواژه ها

ارسباران, زادآوری, فیزیوگرافی, گرادیان ارتفاعی, ویژگی های کمی و کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.