شناسایی سطح اخطار روسازی جاده های جنگلی و مدیریت آن با استفاده ازالگوریتم ژنتیک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-24-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد حیدری

استادیار، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

اکبر نجفی

دانشیار، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

سیدجلیل علوی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

چکیده

ارزیابی وضعیت روسازی جاده های جنگلی و مدیریت بهینه هزینه نگهداری روسازی جاده های جنگلی به عنوان مهم ترین بخش از مدیریت یک جاده جنگلی محسوب می شود، حال آن که تخصیص بهینه هزینه در طول مدت استفاده از جاده بسیار دشوار است. بررسی وضعیت روسازی نیازمند تجهیزات خاصی است که به طور معمول به دلیل هزینه زیاد و عدم دسترسی به این نوع تجهیزات، کمتر مورد توجه قرار می گیرد. از این رو باید از تکنیک هایی استفاده شود که بتوانند روابط خطی و غیرخطی زوال سطح روسازی را ارزان تر و سریع تر مدل سازی کنند. در پژوهش پیش رو کاربرد تکنیک الگوریتم ژنتیک در شناسایی سطح اخطار روسازی جاده های جنگلی و برنامه ریزی ترمیم و نگهداری روسازی بررسی شد. بدین منظور شبکه جاده های جنگلی حوزه غرب هراز به طول حدود ۵۰ کیلومتر شامل پنج سری درنظر گرفته شدند. شناسایی سطح اخطار روسازی و ارایه یک برنامه ترمیم و نگهداری برای شبکه روسازی مذکور در طول یک دوره طرح پنج ساله و برمبنای برنامه ریزی یک ساله ارایه شد. نتایج نشان داد که مناسب ترین سطح هشدار خرابی بیرون زدگی برابر با پنج سانتی متر و برای شیارشدگی ۱۰ سانتی متر بود. با برنامه ریزی و انجام منظم فعالیت های ترمیم و نگهداری، هزینه ها حداقل ۲۵ و حداکثر ۷۳ درصد در طول دوره طرح برنامه نسبت به سال اول کاهش یافتند که این موضوع اهمیت فعالیت های مستمر تعمیر و نگهداری و لزوم به کارگیری تکنیک های نوین را در برنامه ریزی نگهداری روسازی نشان می دهد.

کلیدواژه ها

الگوریتم های بهینه سازی, بیرون زدگی, تعمیر و نگهداری, زوال, شیارشدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.