بررسی سازگاری و عملکرد گونه و پروونانس های اکالیپتوس در استان مرکزی (ساوه)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-25-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا گودرزی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

فاطمه احمدلو

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

هدف از اجرای این پژوهش، انتخاب گونه سازگار دارای رشد و تولید چوب مناسب، مقاوم به سرما، قابلیت مناسب برای کاشت در فضای سبز شهری و اراضی کم بازده ساوه بود. کشت نهال های یک ساله گونه ها و پروونانس هایEucalyptus suggrandis ssp. suggrandis، E. microcarpa، E. suggrandis ssp. alipe، E. camaldulensis ۴۱-sh، E. camaldulensis var. camaldulensis، E. rubida ۱۶۶-sh، E. viminalis ۱۶۸-sh، E. sargentii و E. camaldulensis ۴۱-ch در اواخر اسفند ۱۳۸۹ در فواصل ۳ × ۳ متری در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و هر تکرار ۲۵ اصله نهال اجرا شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین ارتفاع کل و قطر تاج و بهترین کیفیت درختان متعلق به E. camaldulensis ۴۱-sh بود. آرایه E. viminalis ۱۶۸-sh از قطر برابر سینه و E. camaldulensis ۴۱-ch از حجم درخت سرپا و میانگین رویش حجمی بیشتر و کیفیت تنه بهتری نسبت به سایر گونه ها برخوردار بود. مقاوم ترین آرایه ها نسبت به سرمازدگی، E. suggrandis ssp. suggrandis، E. camaldulensis ۴۱-sh و E. microcarpa بودند. بیشترین زنده مانی به E. sargentii و کمترین آن به E. rubida ۱۶۶-sh تعلق داشت. مشخصه ارتفاع کل در تبیین واریانس داده ها مهم ترین عامل شناخته شد. در نهایت، E. camaldulensis برای تولید چوب و E. sargentii برای حفظ خاک و آب در اراضی کم بازده ساوه پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

ارتفاع, خاک, زنده مانی, قطر, کیفیت, مقاومت به سرمازدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.