تغییرات ماهانه کمیت تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه در توده های جنگلی هیرکانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-26-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم حبشی

دانشیار گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

رامین رحمانی

دانشیار، گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

خسرو ثاقب طالبی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

الهام شبانی

کارشناس ارشد جنگل داری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

معماری خاص تاج ­پوشش درختان جنگلی از یک سو منجر به ربایش تاجی متفاوت شده و از سوی دیگر کمیت و کیفیت لاشریزه را تغییر خواهد داد که با توجه به شرایط مختلف تجزیه رویشگاه منجر به تفاوت ضخامت لایه آلی لاشریزه و پتانسیل نگهداری آب یا رواناب متفاوت می شود. مقدار تاج بارش و آب نفوذی به­ لاشریزه در یک قلمرو جغرافیایی نیز به دلیل تغییر در پتانسیل تبخیر و تعرق، شاخص سطح برگ، درصد تاج پوشش، قطر درختان، اشکوب بندی و عامل های دیگر طی زمان متفاوت است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه بین سه گونه مهم جنگل های هیرکانی طی یک سال بود. ابتدا تک درختانی از گونه های ممرز (Carpinus betulus)، پلت (Acer velutinum) و بلندمازو (Quercus castaneifolia) در توده های آمیخته سری یک جنگل شصت کلاته انتخاب شدند. سپس، توسط ۹ و ۱۸ جمع آوری کننده به ترتیب تاج بارش و آب نفوذی به لاشریزه برای هر تک درخت پس از هر واقعه بارش طی یک سال اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که گونه و زمان دو عامل مهم در تغییر کمیت آب عبوری از اشکوب تاج هستند. بیشترین تاج بارش مربوط به ممرز (۷۱/۱ درصد) و بیشترین ربایش آبی ­لاشریزه مربوط به پلت (۴۰/۵ درصد) بود. در فصل بی برگی، ربایش آبی لاشریزه ممرز و پلت بیشتر از فصل دارای برگ بود، اما تاج بارش سه گونه با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت. نتایج این پژوهش می تواند مدیران جنگل را در مقابله با بحران آب از طریق تنظیم ترکیب توده یاری رساند.

کلیدواژه ها

بلندمازو, پلت, پوشش کف جنگل, جنگل شصت کلاته, ممرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.