تاثیر ویژگی های خاک بر رشد درختان تبریزی (Populus nigra) سه ساله در جنوب تهران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-26-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده صالحی

استادیار، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محسن کلاگری

دانشیار، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

فاطمه احمدلو

استادیار، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

DOR: ۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۸۸۳.۱۳۹۷.۲۶.۳۴۴.۷۳.۳.۱۵۷۸.۱۶۰۶   در پژوهش پیش رو، تاثیر ویژگی های خاک بر مشخصات رویشی درختان تبریزی (Populus nigra ۶۲.۱۵۴) سه ساله در دو توده صنوبرکاری در جنوب تهران بررسی شد. در پایان فصل رویش، در هر توده سه قطعه نمونه نه تایی درخت به صورت تصادفی- منظم انتخاب شده و قطر برابر سینه و ارتفاع کل درختان موجود در هر قطعه نمونه اندازه گیری شد. سپس، رویه زمینی و حجم هر اصله درخت محاسبه شد. به منظور بررسی وی‍ژگی های خاک، در هر قطعه نمونه سه نمونه خاک از دو عمق صفر تا ۳۰ و ۳۰ تا ۶۰ سانتی متری برداشت شد. نتایج حاکی از آن بود که خاک دو توده از نظر برخی ویژگی ها (بافت، پتاسیم و EC) تفاوت های معنی داری داشتند که پیرو آن مشخصه­ های رویشی درختان بین دو توده نیز تفاوت های معنی داری را نشان دادند، به طوری­ که میانگین حجم سرپای تک درخت تبریزی سه ساله در توده اول به تقریب سه برابر آن در توده دوم بود. در کل، خاک با بافت لومی- رسی، پتاسیم قابل جذب بیشتر (mg/kg ۴۱۵/۱۶) و EC کمتر (ds/m ۱/۳۶) (توده اول) شرایط رویشی مناسب تری را برای صنوبرها در مقایسه با خاک با بافت لومی- سیلتی، پتاسیم قابل جذب متوسط (mg/kg ۲۱۹/۴۳) و EC بیشتر (ds/m ۴/۴۳) (توده دوم) فراهم کرده بود. همچنین، همبستگی مثبت بین مشخصات رویشی درختان صنوبر با درصد شن و رس و پتاسیم خاک و همبستگی منفی با درصد سیلت و EC خاک در هر دو توده مشاهده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که توجه به ویژگی های خاک پیش از صنوبرکاری برای دست یابی به حداکثر تولید چوب در واحد سطح ضروری است.

کلیدواژه ها

بافت خاک, مشخصه های رویشی, زراعت چوب, شوری خاک, صنوبر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.