رفتار شوک حرارتی پوشش های سد حرارتی YSZ، /YSZ مولایت و پوشش گرادیانی /YSZ مولایت بر روی سوپر آلیاژ پایه نیکل تهیه شده با روش اسپری پلاسمایی (APS)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فرآیندهای نوین در مهندسی مواد، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MAIA-17-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر سلطانی

پژوهشگاه مواد و انرژی

ایمان مباشرپور

پژوهشکده سرامیک، پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج، ایران

اسماعیل صلاحی

پژوهشگاه مواد و انرژی

علی صداقت آهنگری

پژوهشگاه مواد و انرژی

چکیده

در این پژوهش رفتار شوک حرارتی ، سه نوع پوشش سد حرارتی زیرکونیای پایدار شده با ایتریا (YSZ) ، پوشش لایه ای زیرکونیای پایدار شده با ایتریا و پوشش مولایت (YSZ/Mullie) و پوشش گرادیانی از زیرکونیای پایدار شده با ایتریا و مولایت (YSZ/Mullie) بر روی سوپر آلیاژ پایه نیکل اینکونل ۷۳۸ کم کربن به همراه لایه میانی پوشش داده شده با روش اسپری پلاسمایی مقایسه شد. با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM)، و پراش اشعه ایکس(XRD)، بررسی ریزساختار و آنالیز فازی انجام شد. درصد تخلخل و شوک پذیری پوشش ها در دمای °C۱۱۰۰ مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش مولایت به صورت لایه ای و گرادیانی بر روی پوشش YSZ از میزان حفرات و تخلخل ها کاسته می شود که این پدیده به علت افزایش مقادیر ذرات ذوب شده مولایت می باشد. درصد تخلخل مربوط به پوشش لایه ای و گرادیانی از مولایت به ترتیب برابر با ۸ و ۵/۳ درصد به دست آمد. با استفاده از نتایج آزمون شوک حرارتی مشخص شد طول عمر پوشش لایه ای از مولایت از پوشش گرادیانی مولایت و پوششYSZ بیشتر است. بیشینه طول عمر پوشش لایه ای از مولایت هفتاد سیکل ده دقیقه ای در کوره با دمای °C۱۱۰۰ ثبت شد. در شرایط آزمون شوک حرارتی طول عمر پوشش های گرادیانی و YSZ به ترتیب ۶۰ و ۲۵ سیکل اندازه گیری شد. پوشش های گرادیانی از مولایت در شوک حرارتی درصد انقباض بیشتری را نسبت به پوشش لایه ای مولایت از خود نشان دادند.

کلیدواژه ها

پوشش های سد حرارتی, سوپر آلیاژ پایه نیکل, اسپری پلاسمایی, مولایت, زیرکونیا پایدار شده با ایتریا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.