بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-23-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسر امیدی

Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

نگار کاظمی

Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

مهناز خطیبان

Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

منوچهر کرمی

Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

چکیده

مقدمه: بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) یک علت مهم مرگ و میر در جهان بوده و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده شناخته می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد بر روی ۶۰ بیمار مبتلا به COPD مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی بعثت و شهید بهشتی همدان در سال ۱۳۹۳ انجام شد. داده های پژوهش از طریق فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه خودکارآمدی بیماران مبتلا به COPD جمع آوری گردید. بیماران به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. ابتدا پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل شد و سپس بیماران گروه آزمون در ۳ جلسه ۴۵ دقیقه ای و با فاصله ۳ روز تحت آموزش چهره به چهره قرار گرفتند، در حالی که بیماران گروه کنترل فقط مراقبت های روتین را دریافت کردند. بلافاصله و ۱ ماه بعد از اتمام مداخله از بیماران هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها بوسیله نرم افزار SPSS/۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: درگروه آزمون بین قبل و بلافاصله و یک ماه بعد از پایان مداخله تفاوت معناداری در جهت افزایش نمره کل خودکارآمدی و تمام زیر گروه های آن مشاهده شد(۰۵/۰> P) اما این اختلاف در گروه شاهد معنادار نبود(۰۵/۰P). نتیجه گیری: آموزش خود مراقبتی به بیماران توسط پرسنل بهداشتی و درمانی می تواند به عنوان یک روش کم هزینه و موثر باعث افزایش خودکارآمدی و ارتقاء سطح سلامت بیماران شوند.

کلیدواژه ها

Education of Self-care, Self-efficiency, Chronic obstructive pulmonary disease (COPD), آموزش خود مراقبتی, خودکارآمدی, بیماری انسدادی مزمن ریه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.