مقایسه تاثیر دو روش آموزش بهداشت قاعدگی (سخنرانی و گروه همسالان) برآگاهی و عملکرد دختران دبیرستانی شهر همدان در سال ۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-23-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا پارسا

Hamadan University of Medical Sciences

زهرا موسوی

Hamadan University of Medical Sciences

فاطمه چراغی

Hamadan University of Medical Sciences

مریم فرهادیان

۳- Dept. Statistics Hamadan University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: عدم رعایت بهداشت قاعدگی می تواند منجر به مشکلاتی در سلامت دختران نوجوان شود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش آموزشی (سخنرانی و گروه همسالان) بر عملکرد دختران در مورد بهداشت قاعدگی در دبیرستانهای شهر همدان بود.   روش کار: در این مطالعه مداخله ای ۲۰۰ دانش آموز دختردوره اول متوسطه با روش نمونه گیری خوشه ای از شهر همدان انتخاب شدند. افراد نمونه در دو گروه ۱۰۰ نفره (آموزش همسالان و آموزش سخنرانی) طی ۴ جلسه هفتگی آموزش دیده و مقایسه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه آگاهی و عملکرد بهداشت قاعدگی بود که قبل، بلافاصله بعد از آموزش و یک ماه پس ازآموزش تکمیل شد. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، آزمونهای t مستقل و زوجی، کای اسکوئر و آنالیز واریانس با اندازه گیریهای مکررتحلیل شدند.   یافته­ها: بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر میانگین سنی (در گروه سخنرانی۳۵/۱۳و در گروه همسالان۳۱/۱۳ سال، ۰۵/۰ P> ) و سن منارک وجود نداشت (در گروه سخنرانی۴۱/۱۲ و در گروه همسالان۲۰/۱۲سال ،۰۵/۰ P> ). در گروه سخنرانی وگروه همسالان میانگین نمره آگاهی و عملکرد در طول زمان (قبل، بلافاصله و یک ماه پس از آموزش) افزایش معناداری داشت (۰۰۱/۰ P< ). بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر آگاهی و عملکرد بهداشت قاعدگی دیده شد (۰۰۱/۰ P< ).   نتیجه نهایی: روش آموزشی گروه همسالان در ارتقای بهداشت قاعدگی دختران نوجوان روش موثری بود. از اینرو برنامه ریزان بهداشتی باید از روش های مناسب جهت آموزش مسایل بهداشتی و توانمندسازی دختران نوجوان بهره جویند.

کلیدواژه ها

Adolescents, Health Education, Knowledge, Menstrual Health, Practice, آگاهی, آموزش بهداشت, بهداشت قاعدگی, عملکرد, نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.