آینده پژوهی مسائل توسعه جزایر مرزی جنوب کشور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-12-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاها ربانی

گروه جغرافیا، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

هدف و زمینه: مسائل توسعه در مناطق مرزی به ویژه در مرزهای دریایی دارای ماهیتی بسیار پیچیده و تودرتو هستند که واکاوی و ریشه یابی آن ها با روش های سنتی غیرممکن است. هدف این مقاله شناسایی مسائل توسعه آینده جزایر مرزی جنوب ایران است.روش پژوهش: در این مقاله با استفاده از روش تحلیل لایه های علی سعی شده است مهم ترین مسائل توسعه نیافتگی جزایر جنوب کشور تحلیل و تبیین شوند.یافته ها: بر اساس روش پویش محیطی مجموعه مسائل توسعه جزایر جنوب کشور شناسایی شدند. بر این اساس ۲۰ مسئله کلیدی از بین همه مسائل پالایش شده و دسته بندی شدند. بر اساس این دسته بندی بیشترین تعداد مسائل در سطح سیستمی (۷ مسئله) ظاهرشده و سطوح جهان بینی و اسطوره هر کدام پنج علت را پوشش دادند. در سطح لیتانی سه مسئله کلان از جمله سطح پایین توسعه یافتگی و عدم ایفای نقش موثر جزایر مرزی در توسعه کشور پدیدار شدند که هر کدام خود مشتمل بر مسائل بسیار جزئی تر هستند.نتیجه گیری: یافته ها حاکی از آن است که مسائل توسعه نیافتگی جزایر جنوب کشور ریشه در علت های سطوح زیرین استعاره ها و اسطوره ها دارد که در این میان تقابل تاریخی عرب و عجم و نیز همسایگی شیعه و سنی در این محدوده جغرافیایی منجر به نگاه امنیتی به جزایر شده و به همین دلیل بسیاری از ظرفیت های همکاری با کشورهای خلیج فارس مغفول مانده و یا به صورت کلی مورد بی توجهی قرارگرفته است. در کنار این علت ها فرض کلیدی در نظر گرفتن آمریکا به عنوان دشمن ابدی نیز به تشدید رویکردهای امنیتی و ازدست رفته برخی فرصت ها منجر شده است؛ لذا در ارائه راهکاری توسعه یافتگی جزایر علاوه بر راهکارهای فنی و عملیاتی، بازنگری در نگرش به همسایه های جنوبی ایران و شکل کنونی رابطه ایران و آمریکا وجود دارد. تا زمانی که اصلاح جدی در این نگاه صورت نگرفته باشد حتی با وجود سرمایه گذاری های کلان توسعه ای، ظرفیت عظیم توسعه جزایر به حد نهایی خود نخواهد رسید.

کلیدواژه ها

آینده نگاری, توسعه, مسائل توسعه فضایی, تحلیل لایه ای علی, جزایر جنوب کشور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.