بررسی نقش نگرش به مراقبت از بیمار در حال مرگ در پیش بینی اضطراب بالینی و کیفیت خواب پرستاران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-26-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده شهری

Student of Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran

فرهاد کهرازهی

Associate Professor, Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran

چکیده

مقدمه: پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خود، اولین گروهی هستند که بیشترین زمان را با بیماران بدحال و در حال مرگ و خانواده آن ها سپری می کنند. هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش نگرش به مراقبت از بیمار در حال مرگ در پیش بینی اضطراب بالینی و کیفیت خواب پرستاران است. روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های علوم پزشکی شهرستان زاهدان در سال ۹۶ بوده است. تعداد ۱۳۰ پرستار براساس روش نمونه گیری در دسترس، به پرسش نامه های اضطراب بالینی  Thyer و Westhuis، مقیاس ارزیابی مراقبت از بیمار در حال مرگ Lee و همکاران (۲۰۰۹) و کیفیت خواب پیتزبورگ (۱۹۸۹) پاسخ دادند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام از طریق نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ تجزیه وتحلیل شد.  یافته ها: نتایج نشان داد در مولفه های نگرش به مراقبت از بیمار، بین رنج جسمانی و فشار با اضطراب بالینی رابطه مثبت (۰/۰۱> P)، و بین اضطراب بالینی با بالیدگی (۰/۰۱> P) و اضطراب بالینی با حمایت اجتماعی (۰/۰۱> P) رابطه منفی وجود داشت. همچنین بین رنج جسمانی و فشار با کیفیت خواب، رابطه مثبت (۰/۰۱> P) و بین بالیدگی با کیفیت خواب (۰/۰۱> P)، رابطه منفی وجود داشت. همچنین در تحلیل رگرسیون گام به گام، دو مولفه بالیدگی و فشار ۰/۱۶ اضطراب بالینی و مولفه های رنج جسمانی و فشار نیز ۲۵/۰ از واریانس کیفیت خواب را پیش بینی کردند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج، مولفه های مراقبت از بیمار در حال مرگ در ارتقای کیفیت خواب و اضطراب بالینی پرستاران نقش عمده ای دارد که از طریق آموزش می توان به ایجاد نگرش مطلوب در پرستاران نسبت به مراقبت از بیمار در حال مرگ و پیامد آن، افزایش کیفیت خواب و کاهش اضطراب بالینی کمک کرد.

کلیدواژه ها

Attitude, End-of-life care, Clinical anxiety, Sleep quality, نگرش, مراقبت از بیمار در حال مرگ, اضطراب بالینی, کیفیت خواب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.