اجرای قطعنامه های الزام آور شورای امنیت، با تاکید بر قطعنامه شماره ۲۲۳۱(برجام)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات حقوق بین المللی، دوره: 16، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_JALR-16-60_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی نظیف

استادیار گروه حقوق بین الملل، دانشکده حقوق، واحد تهران جنوب، تهران، ایران. رایانامه: mnazif۶۹۰@gmail.com

علیرضا ظاهری

استادیار گروه حقوق بین الملل، دانشکده حقوق، واحد تهران مرکز، تهران، ایران. (نویسنده مسئول). رایانامه: azaheri۸۷۸@gmail.com

چکیده

زمینه و هدف: شورای امنیت با ساختار سیاسی و قدرتمند خود، از ارکان اصلی ملل متحد در جهت حفظ صلح و امنیت بین المللی می باشد. این شورا در راستای ایفای وظایف خود تصمیماتی اتخاذ می نماید؛ در بین تصمیمات مختلف این رکن، قطعنامه های الزام آور جایگاه ویژه ای دارند. قطعنامه ۲۲۳۱ یکی از این نوع قطعنامه ها است که متعاقب انعقاد برجام صادر شده و به نحوی با این موافقتنامه بین المللی مرتبط گشته است. آمریکا  در مورخ ۸ می ۲۰۱۸ از توافقنامه برجام خارج شد. در این مقاله، موضوع خروج آمریکا از برجام بواسطه ارتباط آن با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مورد بررسی قرار گرفته شده است تا مشخص شود آیا اقدام آمریکا در خروج از برجام به منزله نقض قطعنامه مذکور توسط آمریکا است یا خیر و در فرض مثبت بودن آن، آیا می توان تدابیری را علیه آمریکا در شورای امنیت و یا دیوان بین المللی دادگستری به عمل آورد یا خیر. بنظر می رسد اجرای قطعنامه های الزام آور تابع فضای متاثر از قدرت می باشد. روش: پژوهش حاضر به روش تحلیلی صورت گرفته است.یافته ها و نتایج: بررسی رویه شورای امنیت مشخص می نماید که فضای حاکم براجرای قطعنامه های فصل هفتمی بسیار سیاست زده و متاثر از جو بین المللی حاکم است. تجربه نشان داده است در مواردیکه قطعنامه الزام آوری در تعارض با منافع یک عضو دائم شورای امنیت باشد، اجرای آن توسط ارکان ملل متحد، بسیار غیرمحتمل بنظر می رسد. قطعنامه  ۲۲۳۱ که در راستای برجام صادر شد نیز پس از صدور و به تبعیت از این رویه، در مقام اجرا و ایجاد التزام علیه اعضاء دائم شورای امنیت، بسیار ضعیف بنظر می رسد.

کلیدواژه ها

قطعنامه های الزام آور, شورای امنیت, قطعنامه ۲۲۳۱, برجام, نهادهای قضائی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.