شاخص های تنوع زیستی ماهیان و ارتباط این شاخص ها با پارامترهای فیزیکوشیمایی آب در تالاب شادگان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-8-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید احمد رضا هاشمی

Offshore fisheries research center (Chabahar), Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization.

سراج بیتا

Chabahar Maritime University, Faculty of Marine Science, Department of fisheries

جواد قاسم زاده

Chabahar Maritime University, Faculty of Marine Science, Department of fisheries.

احمد رضا جبله

Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

چکیده

ارتباط تنوع زیستی ماهیان و پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب در تالاب شادگان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری فصلی در پنج ایستگاه از تالاب شادگان شامل دورق (ماهشهر)، رگبه، خروسی، سلمانه و عطیش انجام گردید. در طول اجرای پروژه از مهر ۱۳۹۲ تا اسفند ۱۳۹۲ در مجموع سه هزار و هفتصد نمونه مختلف بیومتری و تشریح شد. شاخص غنای زیستی در ایستگاه های خروسی و ماهشهر کمترین و بیشترین مقدار را نشان داد و در فصل بهار و تابستان بیشترین و کمترین مقادیر را داشت. شاخص شانون ماهشهر و سلمانه بیشترین و کمترین مقدار را داشته و فصل بهار و تابستان بیشترین و کمترین مقدار این شاخص مشاهده شد. شاخص یکنواختی در سلمانه و خروسی کمترین و بیشترین مقدار را داشته و زمستان و بهار بیشترین و کمترین مقادیر آن به دست آمد. شاخص سیمپسون ایستگاه ماهشهر و سلمانه بیشترین و کمترین مقادیر را داشته و مقادیر آن در فصول متفاوت نزدیک به یکدیگر به دست آمد. مقادیر شاخص های مختلف در فصول متفاوت و همچنین تفاوت آن ها در ایستگاه های مختلف معنی دار نبود (P> ۰.۰۵). در این مطالعه پارامترهای نیترات و شوری افزایش و فسفات، اکسیژن محلول و BOD۵   کاهش معنی داری را نشان داده و میزان شاخص ماهی تالاب در تالاب شادگان نشان دهنده آن است که وضعیت تالاب در حالت متوسط اکولوژیکی قرار دارد.

کلیدواژه ها

Shannon index, Biological richness, Shadegan wetland, تالاب شادگان, شاخص شانون, غنای زیستی, BOD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.