الگوی توزیع و پراکنش کشتی چسب مهاجم دریای خزر Amphibalanus improvisus، در سواحل سنگی حوضه جنوبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-5-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حر ترابی جفرودی

university mazandaran

حسن تقوی جلودار

دانشگاه مازندران

محمد رضا رحیمی بشر

آزاد اسلامی - واحد لاهیجان

چکیده

مهمترین جوامع ماکروبنتوزی سواحل صخره ای کشتی چسب ها هستند که در حوضه جنوبی دریای خزر Amphibalanus improvisus یک گونه مهاجم غالب این گروه می باشد. هدف این تحقیق تعیین تعداد، زی توده، درصد پوشش و بررسی عوامل موثر برتوزیع و پراکنش این گونه در مناطق مختلف سواحل سنگی حوضه جنوبی دریای خزر بوده است. ۱۰ایستگاه نمونه برداری در سواحل سنگی طبیعی و مصنوعی ازآستارا تا بابلسر انتخاب و در طول یک سال و هر ۲ ماه یکبار از شهریور ۹۲ تاتیر ۹۳ توسط کوادرات ۱۵×۱۵ به صورت تصادفی مورد نمونه برداری قرار گرفتند. میانگین تعداد افراد این گونه در سواحل ۱۶۵/۲۷۱ ± ۷۵/۴۰۴، درصد پوشش۶۵۷/۱۹±۸۳/۳۶، وزن ۸۲۵/۱۱± ۸۱/۱۷(gr) در واحد سطح تعیین شده است . اگرچه نتایج پراکنش نسبتا یکنواختی را در ایستگاه های ده گانه نشان می دهند، اما در گروه بندی آزمون One-way ANOSIM مشخص شد که بیشترین تشابه زیستگاهی مربوط به ایستگاه های ۳، ۴، ۵، ۶، ۹ بوده و نتایج آزمون One-way ANOVA در ماه های مختلف نشان داد که تغییرات زمانی در فراوانی A.improvisus تاثیر گذار نیست. همچنین مشخص شد شوری سواحل حوضه جنوبی در رشد کشتی چسب بی تاثیر و فاکتور دما عاملی مهم و مثبت در فراوانی آن بوده است.

کلیدواژه ها

Caspian Sea, invasive species, barnacle, rocky shores, distribution, Amphibalanus improvisus, دریای خزر, گونه های مهاجم, بارناکل, Amphibalanus improvisus

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.