بررسی نحوه تولید مثل ماهی حلوا سفیدPampus argenteus (Euphrasen, ۱۷۸۸) در آب های خلیج فارس (سواحل قشم)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-2-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نکورو

محمد رضا ایمانپور

وحید تقی زاده

علی شعبانی

محمد مومنی

چکیده

در این پژوهش، روند تولید مثلی ماهی حلوا سفید (Pampus argenteus) در آب های خلیج فارس (سواحل قشم) بررسی شد. نمونه برداری با استفاده از تور گوشگیر ثابت و شناور، در عمق ۵ تا ۱۰ متر و از فروردین ۱۳۹۰ تا اسفند ۱۳۹۰صورت گرفت. ۴۷۴ نمونه (۲۹۲ نر و ۱۸۲ ماده) جمع آوری شد. مراحل رسیدگی و بافت شناسی تخمدان ها بر اساس شکل ظاهری، اندازه ی تخمک، لایه فولیکولی، دیواره سلولی، واکوئل، هسته و هستک ها مشخص شد. در انتها هفت مرحله رسیدگی گنادی تشخیص داده شد. این مراحل شامل: نارس، استراحت، در حال توسعه، توسعه یافته، رسیده، در حال رهاسازی و بازسازی بود. همچنین تفاوت معنی داری در توزیع تخمک ها در ۳ بخش مختلف تخمدان (ابتدایی، میانی و انتهایی) مشاهده نشد (۰۵/۰p> ). نسبت نر به ماده در ماه های اوج تخم ریزی (اردیبهشت تا مرداد) افزایش پیدا کرد (۰۱/۰ > p)، به طوری که نسبت ماهیان نر طی این ماه ها، ۶۷ درصد از کل ماهیان صید شده بود. جنس ماده و نر به ترتیب در دسته ی طولی (طول استاندارد) ۲۶-۵/۲۴ سانتی متر و ۲۳-۵/۲۱ سانتی متر، دارای باروری بیشتری بود. نتیجه گرفته شد که دوره ی تخم ریزی این ماهی طولانی است و از فروردین تا شهریور ادامه دارد. برای هر دو جنس دو اوج تخم ریزی مشاهده شد. اولین اوج برای ماده ها در اردیبهشت و برای ماهیان نر در خرداد و دومین اوج برای هر دو جنس در مرداد رخ داد. در پایان نتیجه گیری شد که چرخه ی تولید مثلی ماهی حلوا سفید با چرخه توسعه ی گناد دیگر ماهیان استخوانی دارای تخم ریزی متوالی، مطابقت دارد.

کلیدواژه ها

Peak spawning, Maturity cycle, Ovary, Silver pomfret, Persian Gulf, Qeshm Island, تخم ریزی, حلوا سفید, رسیدگی تخمدان, قشم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.