بررسی غلظت جیوه در رسوبات خور موسی (خوریات پتروشیمی و جعفری، بندر امام)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-9-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه آقابکی آلوقره

Department of Environmental Geology, Khorramshahr University of Marine Science and Technology

صدیقه بطالبلوئی

Department of Marine Geology, Khorramshahr University of Marine Science and Technology

حکیمه امانی پور

Department of Marine Geology, Khorramshahr University of Marine Science and Technology

کامران گرایش

Petrochemical Complex of Imam Khomeini Port

چکیده

در این پژوهش، آلودگی جیوه در رسوبات محدوده پتروشیمی و جعفری از انشعابات مهم خور موسی، مطالعه گردید. ۲۷ نمونه رسوب در بهار ۱۳۹۵ نمونه برداری شد. علاوه بر اندازه گیری غلظت کل جیوه، به منظور بررسی و اندازه گیری تحرک و زیست دسترس پذیری و ارزیابی ریسک فلز جیوه از روش سه مرحله ای استخراج ترتیبی BCR استفاده شد. نتایج تجزیه شیمیایی رسوبات نشان داد که غلظت فلز جیوه بالا بوده و از ۱۹/۲ – ۷۱/۴۵ µg g-۱   تغییر می کند. جیوه در نمونه ۱-۹ s بالاترین مقدار را دارد و این در حالی است که تمامی نمونه ها، دارای غلظت بالاتر از استاندارد ۱ میکروگرم بر گرم  می باشند. بر اساس نتایج حاصل از روش BCR مشخص گردید که از مجموع کل غلظت (۱۰۰ درصد)، ۵/۱۰ درصد فلز جیوه با فاز اول یا تبادل پذیر همراه بود و بخش عمده غلظت با فاز پایانی یا بازماندی همراه می-باشد. این امر نشان می دهد که فلز جیوه تحت شرایط قلیایی از رسوبات جدا نشده و در دسترس زیستی قرار نمی گیرد. در صورتیکه جیوه موجود در فاز تبادل پذیر به راحتی  جذب یا واجذب می شود. محاسبه ضریب تحرک فلز جیوه نیز نشان داد که در ایستگاه های نزدیک به خروجی پساب واحد کلروآلکالی، میزان تحرک افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

Khur-e-Moosa, Mercury accumulation, Persian Gulf, Sequential extraction, استخراج ترتیبی, تجمع جیوه, خلیج فارس, خور موسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.