تعیین محدوده کشندگی (LC۵۰) نانوذرات اکسید روی (ZnO) در فرشته ماهی آب شیرین (Pterophyllum scalare)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین ناصری

Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and natural resources, Gorgan

محمدرضا ایمان پور

Fisheries Department, Faculty of Natural Resources and environment, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad

ولی الله جعفری

Fisheries Department, Faculty of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and natural resources, Gorgan

امید صفری

Fisheries Department, Faculty of Natural Resources and environment, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad

چکیده

هدف از این مطالعه، تعیین غلظت کشنده نانوذرات اکسید روی بر فرشته ماهی آب شیرین بود. بر همین اساس، ۱۲۶ قطعه فرشته ماهی با میانگین طول استاندارد ۵۱/۰±۳ سانتی متر و میانگین وزن تقریبی ۳/۰±۵/۳ گرم تهیه و بعد از سازگاری با محیط جدید، آزمایش سمیت در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار به مدت ۹۶ ساعت انجام گردید. با احتساب گروه شاهد، ۶ تیمار با غلظت های ۰، ۴۰، ۸۰، ۱۲۰، ۱۶۰ و ۲۰۰ میلی گرم در لیتر نانوذرات اکسید روی آماده شد. پس از اتمام آزمایش، داده های به دست آمده با روش آماری آنالیز پروبیت با سطح اطمینان ۹۵ درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و میزان محدوده کشندگی ۵ تا ۹۵ درصد، از جدول پروبیت محاسبه گردید. سپس، میزان غلظت کشنده ۵۰ درصد در زمان های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت به ترتیب ۰۴/۱۸۸، ۹۳/۱۱۹، ۷۵/۸۳ و ۹۹/۷۴ میلی گرم در لیتر از طریق آنالیز پروبیت تعیین شد. نتایج در این آزمایش نشان می دهد که نانوذرات اکسید روی، به لحاظ درجه بندی سمیت برای فرشته ماهی آب شیرین در سطح کمی سمی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

angel fish, probit, toxicity, zinc oxide, nanoparticles, اکسید روی, پروبیت, سمیت, فرشته ماهی, نانوذره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.