بوم پایش برخی گونه های ماهیان گل خورک سواحل جزرو مدی بندرعباس با بهره گیری از شاخص نوین بافت شناسی اپیدرم
محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 99
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEJ-10-4_002
تاریخ نمایه سازی: 24 دی 1402
چکیده مقاله:
جانداران آبزی به واسطه سازگاریهای فیزیولوژیکی و ریخت شناسی به استرس های محیطی پاسخ می دهند. ماهیان کف زی نظیر گل خورک اغلب به عنوان شاخص زیستی یا گونه های نگهبان زیست بوم های آبی جنگلهای حرا و پهنه های گلی و جزر ومدی معرفی می شوند. در پژوهش حاضر، طی نمونه برداری از سه منطقه ساحلی بندرعباس (خورآبی، خواجهعطاء و خور سورو) در فصل بهار، سه گونه ماهی گلخورک با نامهای Periophthalmous waltoni Boleophthalmus dussumeri, و Scartelaos tenuis شناسایی شدند. مطالعات بافت شناسی در این ماهیان بنابر رویکرد رنگ آمیزی عمومی (روش هماتوکسیلین- ائوزین) و اختصاصی (پریودیک اسید شیف (PAS)- آلسین بلو (AB)) بر اپیدرم پوست متمرکز گردید. نتایج نشان داد که اپیدرم ضخیم از ویژگیهای مشترک در هر سه گونه ماهی گلخورک بوده و عموما ناشی از تورم سلول های میانی پوست، توسعه عروق مویرگی درون اپیتلیالی و برآمدگیهای پوستی (به جز گونه (P. waltoni است. سلول های موکوسی تنها در دو گونه B. dussumeri و S. tenuis مشاهده شد. در گونه P. waltoni که ساکن نواحی فراجزرومدی است به جز بالهها، سراسر بدن پوشیده از فلس بوده ولی در گونه پائین جزرومدی B. dussumeri، فلسها محدود به ناحیه بالاسر، پشتی، سینهای و ساقه دمی بوده است و در سطح پوست گونه بین جزرومدی S. tenuis، هیچگونه فلسی مشاهده نگردید. این نتایج نشان دهنده الگویی از اختصاصات گونه ای ماهیان گل خورک در تمایز زیستگاه های جزرومدی، مبتنی بر تظاهرات اپیدرمی فلس ها به عنوان یک شاخص بوم بافت شناسی است.
کلیدواژه ها:
Fishes airborne ، Epidermis ، Histology ، Mudskipper ، Nutrition ، اپیدرم ، بافت شناسی ، تغذیه ، گل خورک ، ماهیان هواتنفس
نویسندگان
فاطمه علاء الدینی
Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
نرگس امراللهی بیوکی
Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
سکینه مشجور
Marine Pharmaceutical Science Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :