روند تغییرات جمعیت و تنوع پرندگان تالاب بین المللی دلتای رود شور، شیرین و میناب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-12-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منا ایزدیان

گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران

فرهاد حسینی طایفه

گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران

میثم قاسمی

اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

دلتای رود شور، شیرین و میناب متشکل از جنگل های حرا و کفه ای گلی از مهم ترین زیستگاه های پرندگان در سواحل خلیج فارس بوده و به عنوان تالاب بین المللی تحت حفاظت قرار دارد. این پژوهش، بر اساس داده های نتایج سرشماری نیمه زمستانه پرندگان آبزی، گزارش های کارشناسی و مطالعات میدانی فهرستی از پرندگان تالاب تهیه شده است. همچنین روند تغییرات جمعیت پرندگان آبزی تالاب در بازه زمانی ۲۰۲۱-۱۹۸۸ با استفاده بسته آماری TRIM با امکان کاربرد در نرم افزار R ver۳.۶.۳ به نام RTRIM محاسبه گردید. در این تحقیق در مجموع ۱۵۶ گونه از ۹۷ جنس، ۴۵ خانواده و ۱۸ راسته شامل ۹۸ گونه پرنده آبزی، ۲۱ گونه شکاری و ۳۷ گونه خشکی زی شناسایی شد. جمعیت پرندگان آبزی دارای افزایش شدید با شیب ۷/۷ درصد در سال بوده در ده سال آخر نیز روند کاهش ملایم جمعیت با شیب ۱/۴- درصد در سال ثبت شده است. متوسط جمعیت پرندگان آبزی تالاب برابر با ۲.۶۶۹±۱۵.۴۷۹ فرد و میانگین تعداد گونه نیز ۳۹/۳±۶/۴۱ گونه بوده است. بیشترین جمعیت در سال ۲۰۱۹ با ۵۴.۳۵۶ فرد و بیشترین تعداد گونه در سال ۲۰۰۵ با ۶۴ گونه بوده است. گرچه نوسان شدید سالانه جمعیت و تنوع پرندگان تالاب به عوامل مرتبط با سرشماری ازجمله پشتیبانی از برنامه ها، ابزارهای مشاهده پرندگان، تعداد سایت ها، سطح پوشش سرشماری و تجربه شمارشگران بستگی داشت ولی تاثیر عوامل تهدید زیستگاه ازجمله صید و صیادی بی رویه آبزیان و افزایش آلودگی های محیط زیستی نیز در سال های اخیر افزایش یافته است. برنامه افزایش آگاهی های ذی نفعان و تقویت حفاظت مشارکتی می تواند در کاهش عوامل تهدید تالاب موثر باشد.

کلیدواژه ها

Wetland, Hormozgan, Persian Gulf, Mangrove Forest, Waterbirds, Census, پرندگان آبزی, تالاب, جنگل حرا, خلیج فارس, سرشماری, هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.