مطالعه تنوع و تراکم فرامینیفرهای کفزی در سواحل بندرعباس؛ نشانگری جهت شناخت اثرات فاضلاب ورودی بر زیست بوم ساحلی طی سده گذشته

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-12-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی حمزه

Iranian National Institute for Oceanography and Atmospheric Science

صمد حمزه ئی

Iranian National Institute for Oceanography and Atmospheric Science

چکیده

در این مطالعه، تغییرات تنوع و تراکم فرامینیفرهای کفزی رسوبات در ۴۴ نمونه از یک مغزه ی رسوبی تعیین سن شده بوسیله ی کربن ۱۴ به منظور بررسی اثرات فعالیت های انسانی بر روی آلودگی رسوبات و ایجاد پدیده ­ی فقر اکسیژن در رسوبات بستر ساحل بندرعباس مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج نشان داد در سده ی گذشته به دلیل ساخت و سازهای ساحلی، گسترش نواحی مسکونی و تغییرات خورها، میزان ورودی ماسه به رسوبات ساحل منطقه حدود ۵% افزایش داشته است. تغییرات تراکم گونه های مختلف فرامینیفرها نیز به وضوح از تغییرات محیطی در سده  اخیر تبعیت می کند. دهه های اخیر فراوانی نسبی جنس های فرصت طلب با پوسته ی شفاف از جمله Ammonia، Asterorotalia و Cribroelphidium و همچنین انواع مخروطی شکل مانند Bulimina و Bolivina که توانایی بالاتری در زیست در محیط-های آلوده با اکسیژن کمتر دارند افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی نشان می دهند. از طرف دیگر، کاهش بیش از ۱۵۰ درصدی اقسام با پوسته ی ضیخم تر (میلیولیدها مانند جنس های Quinqueloculina و Massilina) در این زمان، مبین تغییرات محیطی ای است که توسط انسان به محیط زیست سواحل شهر بندرعباس تحمیل شده است. روی هم رفته به نظر می رسد افزایش چشمگیر ورود فاضلاب و رواناب حاصل از توسعه ی شهری و صنعتی بندرعباس تاثیر زیادی بر زیست بوم ساحلی شهر داشته است که می بایست با اتخاذ تصمیمات مدیریتی صحیح این روند هر چه سریعتر اصلاح گردد.

کلیدواژه ها

Coastal Pollution, Bandar Abbas, Persian Gulf, Bio-indicator, Sediment core, آلودگی ساحلی, بندرعباس, خلیج فارس, زیست نشانگر, مغزه ی رسوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.