بررسی روند تغییرات سطوح هورمون تستوسترون در ماهی Abudefduf vaigiensis در ساحل شمالی جزیره قشم، خلیج فارس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سلطانزاده

احمد نوری

میرمسعود سجادی

چکیده

هورمون های استروئیدی جنسی در بسیاری از پروسه های فیزیولوژیک، به خصوص در تولیدمثل مهره داران نقش مهمی را ایفا می کنند. در این مطالعه روند تغییرات هورمون تستوسترون به صورت ماهانه در پائیز و زمستان در ماهی Abudefduf vaigiensis مورد بررسی قرار گرفت. روند تغییرات هورمون تستوسترون در زمان تکامل گنادی در سرم خون نمونه ها بر اساس روش الایزا بررسی گردید. در میان ۴۷ ماهی ماده و ۳۴ ماهی نر، میانگین غلظت هورمون تستوسترون در جنس ماده در فصل پائیز برابر با ۷۸/۰± ۵۹/۲ (حداقل ۵۷/۲ در مهر و حداکثر۲۴/۳ درآبان) و در فصل زمستان برابر با ۵۷/۱± ۳۰/۲ نانوگرم بر میلی لیتر (حداقل ۴۳/۱ در بهمن و حداکثر ۹۷/۲ در اسفند) بود. میانگین این هورمون در ماه بهمن به طور معنی داری از ماه مهر و آبان کمتر و در ماه آبان به طور معنی داری از دی ماه بیشتر بود. در جنس نر میانگین این هورمون در فصل پاییز برابر با ۶۵/۰± ۲۸/۲ (حداقل ۰۱/۲ در آذر و حداکثر ۶۷/۲ در آبان) و در زمستان برابر با ۸۸/۰ ± ۹۰/۱ نانوگرم بر میلی لیتر (حداقل ۵۶/۱ در بهمن و حداکثر۱۰/۲ در اسفند) ثبت شد. میانگین این هورمون در ماه بهمن به طور معنی داری از سایر ماه ها کمتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که سطوح پلاسمایی هورمون تستوسترون با توجه به نقش بارز این هورمون در تکامل گنادی، در ماه های مختلف به طور معنی دار تغییر کرده و در هر دو جنس نر و ماده، در ماه آبان به حداکثر میزان خود می رسد.

کلیدواژه ها

gonadal development, testosterone hormone, Qeshm Island, Persian Gulf, تستوسترون, تکامل گنادی, جزیره قشم, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.