بیان ژن های کد کننده آنزیم آروماتازی CYP۱۹ (a,b) در دوره تکامل لاروی ماهی زبرا (Danio rerio Hamilton, ۱۸۲۲)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-9-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد پاک نژاد

Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

طیبه عنایت غلامپور

Department of Fishery, Payame Noor University (PNU), P. O. BOX, ۱۹۳۹۵-۳۶۹۷ Tehran, Iran

رقیه صفری

Fisheries Department, Faculty of Fisheries and Natural Resources, University of Joroft. Iran

چکیده

سیتوکروم P۴۵۰ آروماتاز (CYP۱۹) یک آنزیم استروئیدساز است که مسئول تبدیل آندروژن به استروژن است و نقش مهمی در تمایز جنسی رشد و چرخه تولید مثل در مهره داران ایفا می نماید. در ماهی زبرا دانیو، دو نوع ژن CYP۱۹ شامل CYP۱۹a و CYP۱۹b شناسایی شده است. در این تحقیق، بیان ژن های کد کننده آنزیمی CYP۱۹a و CYP۱۹b در دوره تکامل ماهی زبرا دانیو در روزهای ۴، ۷، ۱۰، ۱۵، ۳۰ و ۴۵ پس از تفریخ بررسی شد. نرمال سازی بیان ژنهای هدف با استفاده از ژن رفرنس β-actin صورت گرفت. میزان تغییرات سطوح بیان ژن های مذکور در دوره های تکامل لاروی به لحاظ آماری معنی دار بود (۰۱/۰P< ). نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار بیان ژن CYP۱۹a به ترتیب در روزهای ۴۵ و ۱۰ روز پس از تفریخ بود و بیشترین و کمترین مقدار بیان ژن CYP۱۹b به ترتیب در روزهای۴۵ و ۷روز پس از تفریخ مشاهده گردید. در روزهای ۷ و ۱۵ پس از تفریخ بیان نسبی ژن CYP۱۹a بطور معنی داری بالاتر از ژن مرجع بود (۰۱/۰P< ) و در روزهای ۴، ۱۰، ۳۰ و ۴۵ پس از تفریخ بیان نسبی ژن CYP۱۹b بطور معنی داری بیشتر از بیان ژن مرجع گزارش شد (۰۱/۰P< ). بر طبق نتایج، به نظر می رسد روند افزایشی بیان ژن های مذکور با گذشت دوره لاروی به دلیل توسعه و تکامل غدد تناسلی ماهیان و افزایش سطوح هورمون های جنسی باشد.

کلیدواژه ها

Gene Expression, Danio rerio, CYP۱۹a, CYP۱۹b, بیان ژن, ماهی زبرا, CYP۱۹a, CYP۱۹b

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.