بررسی رابطه کیفیت خواب با راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سیستم های مغزی رفتاری در زنان باردار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-26-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جهانگیر کرمی

Associate Professor, Department of General Psychology, Faculty of Social Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

خدامراد مومنی

Associate Professor, Department of General Psychology, Faculty of Social Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

فریده علیمرادی

MSc., Department of General Psychology, Faculty of Social Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

چکیده

مقدمه: کاهش کیفیت خواب یکی از شکایات شایع دوران بارداری است که با پیامدهای منفی برای سلامت روانی مادران باردار همراه است. از جمله عوامل مرتبط با کیفیت خواب، چگونگی به کارگیری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و فعالیت سیستم های مغزی رفتاری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت خواب با راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سیستم های مغزی رفتاری در زنان باردار انجام شده است. روش کار: این مطالعه توصیفی در سال ۱۳۹۴ روی ۳۰۲ زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر کرمانشاه و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد. آزمودنی ها به روش خودسنجی پرسش نامه کیفیت خواب پیترزبوگ (PSQI)، پرسش نامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و مقیاس (BAS/BIS) کارور و وایت را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون هم زمان و نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۲ تجزیه وتحلیل شد. میزان P کمتر از ۰/۰۵ در نظر گرفته شد.   یافته ها: بین کیفیت خواب و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سیستم بازداری رفتاری رابطه معنی داری وجود داشت؛ به گونه ای که استفاده از راهبردهای منفی و غیرانطباقی تنظیم هیجان و فعالیت زیاد سیستم بازداری رفتار، باعث کاهش کیفیت خواب در زنان باردار شد (۰/۰۵> P). نتیجه گیری: استفاده از برخی راهبردهای منفی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان؛ مانند نشخوار فکری و فاجعه پنداری و همچنین فعالیت زیاد سیستم بازداری رفتاری که موجب فراخوانی حالت عاطفی اضطراب و تجربه هیجان های منفی می شود، می تواند کیفیت خواب را در زنان باردار کاهش دهد.

کلیدواژه ها

Pregnancy, Cognitive emotion regulation strategies, Brain-Behavioral systems, Sleep quality, بارداری, راهبردهای تنظیم شناختی هیجان, سیستم های مغزی رفتاری, کیفیت خواب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.