جایگاه غرب آسیا در سیاست موازنه آمریکا در قبال چین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 5، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-5-58_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی راثی

دکترای جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران، ایران

چکیده

منطقه غرب آسیا همواره به دلائل مختلفی که ریشه درموقعیت ژئوپلتیکی و منابع انرژی منطقه داشته است همواره مورد رقابت قدرتهای بزرگ جهانی دردوره های زمانی مختلف بوده است که برای گسترش نفوذ و حضور نطامی و اقتصادی خود تلاش داشتند. در سال های اخبر با کاهش اهمیت راهبردی این منطقه برای ایالات متحده، همزمان اهمیت این منطقه درسیاست خارجی چین در قالب گسترش روابط دیپلماتیک و افزایش همکاری های اقتصادی رو به افزایش بوده است. دراین پژوهش که به روش تحلیلی توصیفی انجام می پذیرد با توجه به کاهش تدریجی حضور امریکا در غرب آسیا از یک سو و افزایش مناسبات سیاسی-اقتصادی چین با کشورهای این حوزه، به دنبال پاسخ به این پرسش که جایگاه غرب آسیا در سیاست موازنه آمریکا در قبال چین چگونه خواهد بود؟ تلاش می گردد با بررسی راهبردهای سیاسی و امنیتی دو کشور دراین منطقه الگوی موازنه ای حاکم بر روابط دو کشور در منطقه کشف و مورد تحلیل قرارگیرد دراین زمینه یافته های تحقیق بیانگر آن است که هر چند منطقه غرب آسیا به لحاظ استراتژیک به مانند امریکا در اولویت راهبردی چین نیز قرار ندارد از این منظر انتطار می رود که در آینده نزدیک چین به جای چالش کشیدن آمریکا با حضور نظامی گسترده خود، از طریق گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری با کشورهای این منطقه به ویژه در حوزه خلیج فارس، به ترسیم نوعی از موازنه قدرت ترکیبی در مقابل یکدیگر اقدام نماید و از ایجاد چاش های مستقیم و نظامی با یکدیگر دراین منطقه خودداری کنند.

کلیدواژه ها

سیاست خارجی، سیاست موازنه، اشکال موازنه قدرت، غرب آسیا.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.